Hyppää sisältöön
Home Robotti poimimassa satoa? Kokeilut käynnistyneet kasvihuoneella Lepaalla

Robotti poimimassa satoa? Kokeilut käynnistyneet kasvihuoneella Lepaalla

Hämeen ammattikorkeakoulun robotiikkaryhmä tutkii elokuussa 2021 alkaneessa SatoBotti-hankkeessaan robottien hyödyntämistä eri viljely-ympäristöissä. Tavoitteena on tarjota marja- ja maatiloille sekä kasvihuoneille robotisoituja ratkaisuja ensisijaisesti poimimistehtäviin.

Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikön robotiikkaryhmä tutkii elokuussa 2021 alkaneessa hankkeessaan robottien hyödyntämistä eri viljely-ympäristöissä. SatoBotti-hankkeen tavoitteena on tarjota marja- ja maatiloille sekä kasvihuoneille robotisoituja ratkaisuja ensisijaisesti poimimistehtäviin.

Monet, erityisesti juuri sadonkorjuuseen liittyvät vaiheet sisältävät raskaita, toistuvia ja epäergonomisessa asennossa toteutettavia tehtäviä, joita voitaisiin siirtää roboteille.

HAMK Techin robotiikan tutkimusryhmä vei MIR200- ja Unitree A1 -robotit HAMKin Lepaan kampukselle tutkimaan tomaattien kasvatukseen keskittyvää kasvihuonetta syyskuussa. Robottien annettiin liikkua kasvihuoneessa vapaasti, jotta niiden kartoitus- ja liikkumisominaisuuksia voitaisiin testata käytännössä. Dataa kerättiin ympäristön 2D-kartan luomiseksi, ja myöhemmin sitä voidaan kasvihuoneen rakennuspiirustusten kanssa hyödyntää täysin virtuaalisen kartan kehittämisessä.

Kasvihuoneen henkilökunta osallistui prosessiin, jotta saataisiin luotua realistinen lista vaatimuksista ja tavoitteista, joihin he haluaisivat roboteilla ja niihin liittyvällä tekniikalla vastata. Henkilökunta pääsi kokeilemaan A1-koirarobotin käyttöä ja tarjosi käytännön näkemystä ja ideoita siitä, missä robotti voisi olla hyödyksi.

Kaksivuotisen SatoBotti-hankkeen kautta on mahdollista toteuttaa alan ensimmäiset tomaattien ja marjojen korjuukokeisiin perustuvat pilotoinnit Kanta-Hämeessä. Lisäksi hankkeessa halutaan kehittää maatilojen strategista osaamista robotiikan käyttöönotossa ja hyödyntämisessä. Hankkeen katsotaan edistävän myös hiilineutraaliustavoitteita, sillä robotit toimivat sähköllä eikä niiden tarvitse matkustaa paikasta toiseen kun ne kerran on tiloihin asennettu.

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian vuoksi toteuttamia toimia.

Sinisellä taustalla EU:n logo. Logon alla lukee Euroopan unoni, Euroopan aluekehitysrahasto.
Vipuvoimaa on kirjoitettu vihreällä. EU.lta 2014-2020 mustalla
Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.