Lepaan viinitila

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​lepaa-matkailu-th.jpg​​​​​​​​​​​​​​​

kartano.jpg​​
Lepaan viinitila on tilaviinialan koulutus- ja tutkimuspaikka, hedelmä- ja marjapohjaisten alkoholijuomien tuottaja sekä Lepaan matkailu- ja golf -palveluiden keskus.

​LEPAAN VIINITILAN HISTORIA

Marja- ja hedelmäviinien valmistuksella on lepaalaisittain pitkät perinteet. Suomalaisia kirkkoviinejä valmistettiin 1900-luvun alkuvuosina Lepaalla. Valmistus loppui kuitenkin kieltolakiin. Kieltolain jälkeen vuodesta 1936 kaikkinainen alkoholijuomien valmistus ja kaupanpito siirtyi Alkon hallintaan.

Euroopan yhdentymisen myötä vuonna 1995 Suomessa tuli mahdolliseksi luvanvarainen, pienimuotoinen, kaupallinen marja- ja hedelmä​viinien, -liköörien ja -tisleiden valmistus. Lepaa sai toimintaluvan ensimmäisten tilojen joukossa vuoden 1995 alkupuoliskolla.

Lepaalla oli jo aiemmin valmistauduttu tulevaan: edellisen vuoden aikana, alkoholilainsäädännön vapautumisen häämöttäessä, HAMK tarjosi koulutusohjelmassaan Tilaviiniyrittäjän peruskurssin, jolta moni nykyinen tilaviinituottaja haki ponnistusvoimaa yritykselleen. Kouluttajana toimi tuolloin Chymos Oy:n pitkän linjan tuotekehitysjohtaja Elvi Kauria. Hän oli myös rakentavana voimana Lepaan viinitilan tuotantotilojen suunnittelussa.

Lepaan viinitilan tuotanto toimii 1930-luvulla rakennetussa kivinavetassa, joka on kokonaan remontoitu viini- ja puutarhatilan käyttöön.

 Sisältöeditori

Lepaan viinitila Facebookissa

​​Takaisin ylös