www.jpg

Huippuosaamisen pedagogiikkaa


Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tervetuloa sivuillemme tutustumaan tapaamme kehittää ammatillista osaamista ammattitaitokilpailutoiminnan avulla.

​​​​Finnish Academy for Skills Excellence (ent. Skills Trainers´ Academy) perustettiin 2008 Hämeen ammattikorkeakoulun yhteyteen huolehtimaan ammattitaitokilpailutoiminnassa tarvittavasta monipuolisesta koulutuksesta ja kehittämään ammatillista opettajankoulutusta ja opettajien osaamista kilpailutoiminnan kautta. Tätä tehtävää me edelleen toteutamme.

​​

AJANKOHTAISTA AKATEMIASSA

Vielä ehdit mukaan uuteen Huippuosaamisen pedagogiikka-valmennukseen

Uusi Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikka -valmennus on suunnattu ammatillisille opettajille, ohjaajille sekä työpaikkaohjaajille. Valmennusohjelman tavoitteena on tukea opettajien ja ohjaajien ammatillista kasvua tulevaisuuden huippuosaajien ohjaajana.  Valmennusohjelmaan osallistumalla tai muilla tavoilla hankittu osaaminen osoitetaan Ammatillisen huippuosaamisen kehittäjä -osaamismerkillä. Osaamismerkki myönnetään hakemuksesta, kun valmennusohjelmaan kuuluvien kolmen teeman osamerkit on suoritettu.

Koulutus muodostuu kolmesta itsenäisestä teemasta. Teemat esitellään tarkemmin videolla https://youtu.be/X0aSVy-ljJQ

Ohjlema alkaa 10.10.2016, ilmoittautuminen on käynnissä. KLIKKAA TÄSTÄ

Mukaan Taitajiin -seminaari 21.9.2016 Hämeenlinnassa

Lähde mukaan Taitajiin! Keskiviikkona 21.9.2016 kuulet kaiken tarvittavan, jolla pääset kiinni monipuoliseen ja kiehtovaan Taitaja-maailmaan.

Tutustu seminaariimme tarkemmin: KLIKKAA TÄSTÄ

Aloitamme verkkototeutuksena Ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikka (10 op) -koulutuksen lokakuussa 2016

Tutustu koulutukseen tarkemmin: KLIKKAA TÄSTÄ

Uusi julkaisu on ilmestynyt

 

Päivi Pynnösen toimittama Skills Competitions in Finland for People with Special Needs ​esittelee suomalaisen tavan toimia ja ajatella erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnasta. Artikkeleita on ollut kirjoittamassa Suomen etujoukko erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnan saralta. Seija Mahlamäki-Kultasen luoma Kilpailutoiminnan osaamisen viitekehys esitellään julkaisussa ensimmäisen kerran.
Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs > > >

Ilmoittautuminen TaitajaPLUS 2016 -seminaariin on alkanut.


Tutustu TaitajaPLUS- ja Abilympics- kilpailutoiminnan tekijät ja toimijat yhteen kokoavaan kehittämis- ja ajankohtaistapahtumaan ja ilmoittaudu itsekin mukaan. Ilmoittautuminen päättyy 11.2.2016:

TaitajaPLUS 2016-seminaari 18.2.2016 Hämeenlinnassa

Taitajien Taitaja Emeliina Papinniemi kävi meillä kylässä

 

 Kuvakirjaston diaesitys -WWW-osa

​​​​​

​​​​​​Emeliina Papinniemi tuli valituksi Taitajien Taitajaksi Turussa Taitaja2015 -tapahtumassa toukokuussa. Taitajien Taitajalta edellytetään lajinsa parhaimmuutta, edustuksellisuutta ja alttiutta olla ammatillisen kentän mesenaattina. Hämeenlinnassa Emeliina Papinniemi kävi tapaamassa Mukaan Taitajiin! -koulutuksemme osallistujia. Hän rohkaisi opettajia innostumaan Taitajista ja toi omakohtaisena havaintonaan esiin, että opettaja ei voi fuskata olevansa ammatistaan innostunut, hänen on oltava sitä aidosti, saadakseen myös oppilaansa innost​umaan.


 Sisältöeditori ‭[1]‬

DESkeski.jpg


 Sisältöeditori ‭[2]‬

Tapahtumat

10.-12.5.2016 Taitaja2016 Seinäjoella​

30.11.-4.12.2016 EuroSkills-kilpailut Göteborg, Ruotsi

14.-19.10.2017 WorldSkills-kilpailut Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

JULKAISUT

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Päivi Pynnösen toimittama Skills Competitions in Finland for People with Special Needs esittelee suomalaisen tavan toimia ja ajatella erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnasta. Artikkeleita on ollut kirjoittamassa Suomen etujoukko erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnan saralta. Seija Mahlamäki-Kultasen luoma Kilpailutoiminnan osaamisen viitekehys esitellään julkaisussa ensimmäisen kerran.
Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs > > >

Huippuosaamisen pedagogiikka

Lehtori Tia Isokorven kirjoittama, lajissaan ensimmäinen, huippuosaamisen pedagoginen malli. Julkaisu haluaa tarjota näkökulmia oman ammatillisen huippuosaamisen saavuttamiseen kaikille.

Huippuosaamisen pedagogiikka > > >

Kohti ammatillista huippuosaamista 

Hämeen ammattikorkeakoulun yhteydessä​ toimineen ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajankouluttajat kirjoittivat artikkelikokoelman huippuosaamisen eri näkökulmista ammatillisen opettajan työssä. Huippuosaamisen kehittämistä tarkastellaan yksilötasolla, toimintaympäristötasolla ja menetelmätasolla. Julkaisu on suomenkielisenä saatavilla vain eKirjana.

Kohti ammatillista huippuosaamista  > > >

Kilpailuja kaikille -julkaisusarja

Sarjaan on koottu kilpailuosaamista erityistä tukea tarvitsevien kilpailutoiminnan näkökulmasta. Julkaisusarjan ovat toimittaneet Sara Kaloinen, Päivi Pynnönen ja Heikki Saarinen.

Kilpailuja kaikille I   > >​ >
Kilpailuja kaikille II - valmentautuminen ammattitaitokilpailuihin   > > >
Kilpailuja kaikille III - kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailuista > > >

WorldSkills -kilpailut Suomessa, Helsingissä 2005

Yliopettaja Heikki Saarisen vuonna 2005 toimittamaan julkaisuun on koottu kaikki se huippuosaaminen, yhdessä oppiminen ja menestyminen, joiden ansiosta Suomen ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat WS-kilpailut onnistuivat odotusten mukaisesti.


WorldSkills_2005_Helsinki >>>

************************************************************************
Uutisarkisto

Koulutuspäivä Mukaan Taitajiin! 24.9.2015

Järjestämme kaikille Taitaja-toiminnasta kiinnostuneille ja/tai siinä jo vähän mukana olleille koulutuspäivän Mukaan Taitajiin! 24.9.2015 Hämeenlinnassa. Päivän aikana osallistujat saavat käytännön tiedon lisäksi rutkasti näkökulmia siihen, miten he voivat hyödyntää kilpailutoimintaa omassa opetustyössään. 

Lue lisää....

Ammattitaito globalisoituu


27.8.2015

Maailmalla ammattitaito lisääntyy, ja ammatillisen koulutuksen taso nousevat kohisten. Tätä todistivat 1200 nuorta 59 maasta, jotka kokoontuivat elokuussa Brasiliaan ammattitaidon MM-kilpailuihin.

​ Suomea edustanut maajoukkue kilpaili 31 lajissa yhteensä 36 nuoren osaajan voimin. Joukkueesta 19 nuorta ylsi yli 500 pisteen suoritukseen ja Medallion for excellence -tunnustukseen, eli he olivat lajissaan keskivertoa parempia. Tulos on saavutus sillä WorldSkills-kilpailun taso kasvaa kerta kerralta ja mitalien saaminen on entistä vaikeampaa. Suomen ainoan mitalin, pronssisen, voitti Pekka Tuukkanen lajissa tietokoneet ja -verkot. 

Hämeen ammattikorkeakoulussa toimivassa Finnish Academy for Skills Excellencessä kehitetään ammatillista opetusta kilpailutoiminnasta saatavan tutkimustiedon ja hyvien käytäntöjen avulla. Johtavana huippuosaamisen pedagogisena mallintajana hamkilaiset osallistuivat myös WorldSkills 2015 -tapahtumaan. 

– Roolimme oli kaksijakoinen. Siinä missä Academyn edustajat huolehtivat, että Suomen messuosastolla oli koko ajan pedagogisia asiantuntijoitamme tavattavissa, oli Brasiliassa myös oiva tilaisuus tavata ammatillisen koulutuksen ylimmät vastuunkantajat 75 eri maasta. Kävin usean eri maan delegaation kanssa keskusteluja osaamisen vaihdosta. Osassa keskusteluja kyseessä olivat erilaiset kansalliset tai kansainväliset kehityshankkeet, mutta yhä useampi maa on kiinnostunut myös ostamaan suomalaista osaamista. Pedagogiselle osaamisellemme on selkeät markkinat maailmalla, ja HAMK alkaa olla jo myös tunnettu brändi tietyissä maissa vaikuttavana ja laadukkaana kouluttajana, pakkaa johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen yhteen tuliaisensa. 

Ammattitaitokilpailutoiminnassa mukana olevat maat jakavat ja vertaavat osaamista keskenään mm. valmennusosaamisessa, työturvallisuudessa, valmistustekniikoissa, kestävässä kehityksessä, ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuudessa ja opetuksen kansallisessa laadusta. Kilpailujen yhteydessä onkin useita erilaisia seminaareja. Tänä vuonna kansainvälisessä seminaarissa oli Suomesta kutsuttuina luennoitsijoina mukana ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen HAMKista. 

Ammatilliselle opettajankoulutukselle ja sen kansalliselle kehittämiselle ammattitaitokilpailutoiminta luo ainutlaatuisen oppimisympäristön erityisesti lahjakkaiden ja erittäin hyvin motivoituneiden opiskelijoiden ohjaamisen ja opetuksen kehittämiselle. Huippuosaamisen pedagogiikka, valmentava opettajuus ja yrittäjämäinen opettajuus eivät tavoittele huippusuorituksia vaan kunkin yksilön parasta mahdollista omaa osaamista. 

Suomalaiset ovat myös kouluttaneet brasilialaisia opettajia pedagogiikassa ja ammattitaitokilpailujen valmennusosaamisessa. Tämä nousi monessa mediassa esiin nyt myös MM-kilpailujen aikana:

G1-sivuston artikkeli »

BBC:n artikkeli »

G1-sivuston toinen artikkeli »

Talouselämän artikkeli »​

skills.jpg

Kuva: WorldSkills

Lisätiedus​​telut: 

Seija Mahlamäki-Kultanen (seija.mahlamaki-kultanen@hamk.fi) ja Tuomas Eerola (tuomas.eerola@hamk.fi) 

http://www.hamk.fi/skills
http://www.skillsfinland.fi 
Academyn esite »​

Suomen ammattitaitomaajoukkue lähetetty matkaan

(12.6.2015)

Suomen ammattitaitomaajoukkue kokoontui viimeisen kerran ennen WorldSkills-kilpailuja viimeistelyleirille 12.6. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen lähetti joukkueen matkaan Säätytalolla.

IMG_0210_pieni.jpg


Taitajat tapetilla –ammattitaitokilpailut Suomessa  -video on julkaistu

(16.4.2015)

Uutuusvideo, Taitaja tapetilla, esittelee ammattitaitokilpailutoiminnan oppimisympäristönä, mikä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia sekä opiskelijoille, mutta myös opettajille oman osaamisensa kehittämiseen. Vuosittain järjestettävistä Taitaja-kilpailuista on muodostunut vetovoimainen valtakunnallinen brändi. Kilpailutoimintaa koordinoi Skills Finland ry.

Video sukeltaa opettajien ja oppilaitosten näkökulmasta nuorten ammattitaitokilpailutoiminnan kiehtovaan maailmaan. Videolla kaksi rakennusalan opiskelijaa valmistautuu ja osallistuu Maalaus ja tapetointi -lajin Taitaja2015-semifinaaleihin yhdessä opettajansa eli kilpailuhuoltajansa kanssa. Kolmikon tavoitteena on saavuttaa finaalipaikka valtakunnan kahdeksan parhaan joukkoon Turun Taitaja2015-finaaleihin. Miten heidän käy? – sekin selviää, kuten myös se, miten opettaja voi ammattitaitokilpailutoiminnan materiaaleja ja kilpailukokemusta työssään hyödyntää ja mitä kilpailutoiminta opettajalle voi antaa. 

Video löytyy linkistä: https://youtu.be/myQorLbMDQw

Videon on tuottanut HAMK Finnish Academy for Skills Excellence (FASE), käsikirjoituksesta vastaavat Niina Mero, Tuomas Eerola ja Pirjo Tuominen, kuvauksesta ja editoinnista Niina Mero.

Hämeen ammattikorkeakoulun yhteydessä toimiva Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) kehittää ammatillista koulutusta ammattitaitokilpailutoiminnan kautta. Academyn toiminnan keskeisenä kohderyhmänä ovat omat opettajaopiskelijat, toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opettajat, erityisopettajat ja oppilaitosten johto. Akatemia kouluttaa opettajia mm. huippuosaamisen pedagogiikan osaajiksi, kilpailuasiantuntijoiksi, kilpailujärjestäjiksi ja kansainvälisten ammattitaitokilpailujen eksperteiksi. 

Suomen WorldSkills2015 maajoukkue kokoontui ensimmäisen kerran

Suome​n WorldSkills2015 maajoukkue kokoontui ensimmäisen kerran yhteen 12.2.2015 Vantaalla. Ekspertit kokoontuivat jo edellisenä päivänä koulutuspäivään. Päivän aikana kuultiin terveisiä WorldSkills2015 valmisteluviikolta, pohdittiin ryhmissä eksperttien osaamisvaatimuksia ja osaamisen hyödyntämistä taustaorganisaatioissa, ja päivän päätteeksi ryhmäydyttiin vielä ratkomaan visaisia tehtävärasteja luontoteemassa.

Ekspertit.jpegMaajoukkue.jpeg

Seinäjoella kisataan parhaillaan (21.-22.1.2015) monen lajin osalta Taitaja-semifinaaleissa. Turussa pidettäviin finaaleihin pääsee kustakin lajista kahdeksan eniten semifinaalitehtävästä pisteitä saavuttanutta. Vuosittain järjestettävä Taitaja-ammattitaitokilpailu kokoaa yhteen amm​atillisen koulutuksen toimijoita. Seinäjoen Areenan käytävällä kuulumisia ja kehittämisideoita pysähtyivät vaihtamaan viherrakentamisen opettaja Renne Sänisalmi (Kainuun ammattiopisto), viestintäassistentti Liina Luukkonen (Skills Finland) sekä toiminnanjohtaja Tuomas Eerola (Skills Trainers´ Academy).  Valokuvaajana lehtori Pirjo Tuominen (HAMK)

Lisätietoja: Taitaja2015

semifinaalit2015_w.jpg

Tiistaina 3.12.2014 Mrs Margaret Darroch, Head of Skills Academy and Development, City of Glasgow College vieraili Opettajakorkeakoululla neuvottelemassa mahdollisesta yhteistyöstä HAMK Skills Trainers´ Academyn ja HAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun International Professional Teacher Education programmen kanssa. Marko Susimetsä ja Tuomas Eerola isännöivät tapaamista.

Skills021214_2_2.jpg​​Takaisin ylös