Kirjavinkkinä faktaa eläinten hyvinvoinnista - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kirjavinkkinä faktaa eläinten hyvinvoinnista

Kirjavinkkinä faktaa eläinten hyvinvoinnista

30.10.2015 12:41

Jos olet seurannut mediassa käytyä keskstelua eläinten kohtelusta, nämä vinkit ovat sinulle. Laadukasta ja todenperäistä tietoa kotieläimistä ja niiden hyvinvoinnista, suoraan HAMKin kirjastosta.

salainen paivakirja elaintiloilta kirjan kansi Eveliina Lundqvist. Salainen päiväkirja eläintiloilta. Helsinki: Into, 2014.

Salakuvaukset ja toimittajien vierailut tuotantotiloilla ovat luoneet hyvin ristiriitaisen kuvan siitä, mitä tiloilla oikeasti tapahtuu. Eveliina Lundqvist työskenteli tiloilla eläinhoitajaopiskelijana ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan jossa tuotantotilojen arki näyttäytyy erilaisena kuin mitä olemme tottuneet näkemään. 

syotavaksi kasvatetut kirjan kansi

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut: miten ruokasi eli elämäänsä. Jyväskylä: Atena, 2012.

Syötäväksi kasvatetut voitti Tieto-Finlandian vuonna 2012, ja hyvästä syystä: se kertoo tuotantoeläinten elämästä suoraan ja kaunistelematta. Elina 

Lappalainen vie meidät navettoihin, kanaloihin ja sikaloihin. Oman näkemyksensä pääsevät kertomaan sekä tuottajat että eläinsuojelijat ja eläinlääkärit. Lopuksi käännetään katse kuluttajaan: mistä tiedämme, onko syömämme eläin voinut hyvin? 

millaista on olla elain? kirjan kansi Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? Helsinki: SKS, 2015.

Helena Telkänranta on biologi ja tietokirjailija. Tässä kirjassa hän esittelee tieteen uusinta käsitystä eläinten kognitiosta ja siitä, miten eläimillä on kyky kokea tunteita, miten yksinkertaisetkin otukset oppivat monimutkaisia asioita ja millaisia meille tuntemattomia aisteja eläimillä on. Helposti luettavassa kirjassa on mukana paitsi uusimpia tutkimustuloksia, myös lukuisia tosielämän tapauksia.

Katarina Rehnström: Kylpevät kanat ja sarvipäälehmät: kotieläinten hyvinvointi ja sen haasteet. Helsinki: Biodynaaminen yhdistys, 2005. 

kylpevat kanat ja sarvipaalehmat kirjan kansi

Katarina Rehnströmin kirja tarkastelee ihmisen suhdetta kotieläimiin kautta historian sekä kertoo maatilojen kokemuksia kotieläinten hoidosta. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että kanaemot juttelevat poikasilleen jo ennen niiden kuoriutumista?  

animals make us human kirjan kansi Tempe Grandin: Animals make us human: creating the best life for animals. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2009.

Tempe Grandin on Suomessakin tunnettu eläinten käyttäytymisen asiantuntija, joka on uudistanut mm. tapamme kohdella teuraseläimiä. Grandinin lähtökohtana on eläin tuntevana ja tietoisena olentona. Hänen mukaansa eläimet ja ihmiset jakavat saman tunnejärjestelmän: myös eläimillä on tarve hoivata, kyky leikkiä, tuntea pelkoa ja vihaa. Tässä kirjassa hän kertoo havainnoistaan ja näkemyksistään sekä antaa vinkkejä erilaisiin tilanteisiin.

L. J. Keeling & H. W. Gonyou: Social behaviour in farm animals. Oxford: CABI Publishing, 2001. social behaviour in farm animals kirjan kansi

Kirja kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, millaista on eläinten sosiaalinen käyttäytyminen ja miten eri lajit tyypillisesti käyttäytyvät. Entä miten eläimen persoonallisuus vaikuttaa sen käyttäytymiseen? Mikä rooli on ihmisellä? 

animals, ethics and trade kirjan kansi Jacky Turner & Joyce D’Silva: Animals, ethics and trade: the challenge of animal sentience. London: Earthscan, 2006.

Nykytiede on todistanut, että eläimet ovat tiedostavia olentoja joilla on mieltymyksiä ja aikomuksia. Mitä tämä merkitsee kulutukselle: kotieläinten tehokasvatukselle, pikaruoalle, sademetsien tehohakkuulle. Tässä kirjassa asiaa lähestyvät mm. Jane Goodall ja Tim Lang sekä muut eri alojen asiantuntijat: eetikot, uskontotieteilijät sekä teollisuuden edustajat. 

Nämä ja paljon muuta aiheeseen liittyvää löydät HAMKin Finnasta. Mustialan suunnalla liikkuvat voivat myös käydä tutustumassa aiheesta tehtyyn näyttelyyn Mustialan kirjastossa.

 

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]