Mustialan uusi opetus- ja tutkimusnavetta avaa ovensa 18.2. - Hämeen ammattikorkeakoulu
Mustialan uusi opetus- ja tutkimusnavetta avaa ovensa 18.2.

Mustialan uusi opetus- ja tutkimusnavetta avaa ovensa 18.2.

16.02.2015 14:39

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) 175-vuotisjuhlavuottaan viettävä Mustialan yksikkö avaa uuden, tulevaisuuteen katsovan opetus- ja tutkimusnavettansa ovet keskiviikkona 18.2.2015.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita kutsuvierastilaisuuteen juhlistamaan Mustialan opetus- ja tutkimusnavetan (os. Mustialantie 105, Tammela) valmistumista. Tilaisuus alkaa klo 10. O​hjelmassa on juhlapuheenvuoroja,  kahvitarjoilu ja navettaan tutustuminen. Kutsuvierastilaisuuden jälkeen avajaiset jatkuvat klo 12 alkaen avoimilla ovilla. Avoimien ovien tapahtuma päättyy klo 16. Avajaiset on ainutkertainen tilaisuus tulla tutustumaan navettaan ennen sen varsinaista käyttöönottoa.

Avajaisissa esitellään asiantuntijoiden opastuksella navettaa ja sen tulevaa toimintaa. Paikalla ovat mm. rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olleet keskeiset toimijat, kuten rakentamisprosessista vastannut NHK-Keskus Oy. Lisäksi mukana on monia navettahankkeen yhteistyökumppaneita ja muita alan toimijoiden edustajia. ​

Mustialan uusi navetta katsoo tulevaisuuteen​

Tänä keväänä käyttöön otettavan uuden navetan suunnittelun lähtökohtina olivat eläinten ja hoitajien viihtyvyys ja hyvinvointi, navetan hyvä toiminnallisuus, korkea automaatioaste sekä opetukselliset ja tutkimukselliset tarpeet. Lisäksi navetasta haluttiin tehdä nykyaikainen ja tulevaisuuteen suuntaava. Uudesta navetasta löytyy mm. paljon uutta teknologiaa. Tällä pyritään vastamaan tulevaisuuden kehitysnäkymiin, kun yksikkökoot suurenevat ja automaatioaste maidontuotantotiloilla lisääntyy.

Navettarakennus on pihatto, jossa on lypsylehmien lisäksi tilat myös nuorkarjalle ja pikkuvasikoille. Navetassa on yhden lypsyrobotin automaattinen lypsyjärjestelmä sekä pieni lypsyasema opetuskäyttöön. Ruokinta perustuu seosrehuruokintaan, ja rehunjako on täysin automatisoitu. Lannanpoisto tapahtuu slalom-lietelantajärjestelmällä, ja lantakäytävien puhdistuksessa käytetään puhdistusrobottia. Kuivitus on automatisoitu erillisellä kuivituslaitteella. Vasikoiden juotto on automatisoitu.

Navettaympäristöstä on tarkoitus tehdä avoin ja monikäyttöinen, ja sitä tarjotaan myös yhteistyökumppaneiden hyödynnettäväksi. Opetuksen lisäksi uusi navetta tarjoaa mahdollisuuden soveltavavan tutkimustyön tekemiseen. Siellä voidaan myös pitää yhteistyökumppaneiden koulutustilaisuuksia ja muita tapahtumia. Uusi navetta on investointi tulevaisuuteen, joka osaltaan edistää kotimaista maidontuotantoa ja siihen liittyvää opetus- ja tutkimustyötä.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]