Ohutlevykeskuksen uusi lähes nollaenergiahalli esiteltiin medialle - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ohutlevykeskuksen uusi lähes nollaenergiahalli esiteltiin medialle

Ohutlevykeskuksen uusi lähes nollaenergiahalli esiteltiin medialle

13.05.2015 13:05

Suomen ensimmäinen lähes nollaenergiahalli liike- ja toimitiloille on valmistunut Hämeen ammattikorkeakoululle Hämeenlinnaan. Tutkimus- kehitys- ja opetustoimintakäyttöön rakennettua hallia käyttävät HAMK Ohutlevykeskus, HAMK ja Ruukki Construction.

Halli rakennettiin todentamaan, että lähes nollaenergiahallin rakentaminen myös pohjoisille alueille on taloudellisesti kannattavaa. Hallin rakentamisessa lähtökohtana oli toteuttaa rakennus, joka sekä säästää että hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikutti se, että rakennus toteutettiin kokonaisuutena ja optimoidusti suunnittelusta lähtien.

ohutlevykeskus sivusta

”HAMKin rehtorina tämä halli on minulle erittäin iloinen asia. Korkeakoulun rooliin kuuluu vahvasti tutkimustoiminta. Olemme rakentamassa tänne Hämeenlinnan Visamäkeen mittavaa korkeakoulukeskusta”, kertoo HAMKin rehtori Pertti Puusaari. Hän korostaa erityisesti yritysten ja korkeakoulun yhteistyötä: ”Toimimme yhteistyössä yritysten, Hämeenlinnan kaupungin ja Linnan kehityksen kanssa. Kehitystä tuomme erityisesti ammattikorkeakoulun ja yritysten rajapintaan. Meillä on aidot tutkimusympäristöt, jotka liittyvät korkeakoulutukseen ja työelämään. Tällaista ei voisi toteuttaa ilman yhteistyötä.”

Talous- ja hallintojohtaja Mirja Pöhö sekä kiinteistöpäällikkö Tuomas Salonen kertoivat hallin rakentamisen taloudellisesta puolesta. ”Halli itsessään ei ole vaikea rakennuskohde, mutta haimme uutta innovaatiota. Suunnitteluvaihe oli pitkä, koska etsimme optimaalisia tapoja nollaenergiahallin toteuttamiseen” selvittää Salonen. Hallin toteuttaminen nollaenergiaan pyrkien tuli noin 70 000 euroa kalliimmaksi kuin perinteisen hallin rakentaminen. Laskelmien mukaan lisäpanostus maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa, jonka jälkeen halli alkaa tuottaa säästöä ylläpidon ja käyttökustannusten kautta. Halli on kustannustehokas ja energian tuottaminen sekä säästäminen on otettu huomioon mahdollisimman kattavasti.

Tilaisuudessa tulivat useasti esille yhteistyö ja ainutlaatuisuus. Teollisuuden ja tutkimuksen tarpeisiin rakennettu lähes nollaenergiahalli on tiettävästi ainutlaatuinen jopa maailmanlaajuisesti. Yhteistyö puolestaan mahdollisti hallin toteutumisen ja sen tulevan käytön: ”Voisi sanoa tämän olevan huipentuma yhteistyöstä yritysmaailman kanssa. On hienoa, että ammattikorkeakoulu voi tehdä teknillistieteellistä tutkimusta”, totesi HAMKin teknologiaosaamisen yksikön johtaja Lassi Martikainen, jolla on pitkä tausta ohutlevykeskuksesta.

Ohutlevyksekuksen johtaja Jarmo Havula kertoi hallin toiminnasta ja esitteli sitä paikalle saapuneille median edustajille. Hallia tullaan käyttämään tutkimushankkeisiin ja uusien insinöörien kouluttamiseen.  Tutkimusta kohdennetaan tarpeet huomioiden eri osa-alueisiin. Toiminta on laajaa eri puolilta Suomea tulevien yhteistyökumppaneiden johdosta.

ohutlevykeskus sisalta

Rakennus on valoisa ja tyylikäs myös sisältä. Energiatehokkuuden huomioiminen näkyy rakenteissa ja materiaaleissa.

Hallissa käytetyt uudet ratkaisut lyhyesti:

Aurinkoenergiaa katolta ja seinistä

Ruukki Classic solar –kate kerää auringon lämpöä, joka johdetaan energiapaaluja pitkin maaperään. Varastoitunut lämpö käytetään rakennuksen lämmittämiseen talvella.

Julkisivuissa olevat Ruukki on-wall solar – järjestelmä tuottaa sähköä rakennukselle auringon valosta

Valaistus

Etelänpuoleiset lasiset ikkunat on korvattu polykarbonaatista valmistetuilla päivänvaloikkunoilla, joiden läpi tuleva valo ei häikäise. Ne eristävät lämpöä hyvin, jolloin myöskään kesäisin auringon lämpösäteet eivät kuumenna tiloja.

Tiiviit seinärakenteet

Ilmatiiviit ulkoseinät on toteutettu energiapaneeleilla. Ne säästävät lämmityskustannuksissa, joka puolestaan vähentävät elinkaarenaikaisia kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä.

Lämmitys ja jäähdytys katosta

Ruukin kehittämät säteilyyn perustuvat lämmitys ja jäähdytysprofiilit on kiinnitetty sisäkaton alapintaan. Ne vähentävät ilmanvaihdon energiankulutusta ja kerroksittaista lämpötilan vaihteluja.

Näyttävyyttä julkisivuihin

Lisänäyttävyyttä on saatu Ruukki Expression ja Ruukki Forma – tuotteilla. Expression mahdollistaa minkä tahansa graafisen kuvan kiinnittämisen julkisivuun, tässä rakennuksessa pilvitaivaan. Forma mahdollistaa julkisivutuotteiden kiinnittämisen paneeleihin ja monimuotoisemman ilmeen rakennukselle. Tässä tapauksessa Cor-Ten julkisivukasetit.

Rakennus pukkaa dataa

Rakenteisiin on asennettu mittareita ja antureita mittaamaan kiinteistön rakenteiden ja talotekniikan toiminnallisuutta sekä todentamaan energiatehokkuutta. Tietoa hyödynnetään säätämällä rakennus toimimaan suunnittelulla tavalla.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]