Opinnäytetyö: Peltomaisema muuttuu puolessa vuosisadassa vehreäksi kaupunkiympäristöksi
Raision kaupungin viheralueet ovat kehittyneet 45 vuoden aikana. Maatalousmaisemasta on lyhyessä ajassa muotoutunut elävä kaupunki, jossa on monipuolisia viheralueita.
Hämeen ammattikorkeakoulussa maisemasuunnittelun koulutusohjelman opinnäytetyössä Auli-Maarit Meriläinen on kokonaisvaltaisesti tutkinut, mitkä seikat mahdollistivat maalaispitäjän viheralueiden nopean kehityksen.
Raision sijainti Lounais-Suomessa, maatalous, sataman läheisyys, hyvät liikenneyhteydet, kaupan ja teollisuuden sijoittuminen alueelle sekä motivoitunut henkilöstö kehittivät kaupungin viheralueita välillisesti tai välittömästi. Tänään Raisiossa on 62 ha rakennettuja puistoja, liikenneviheralueita ja leikkipaikkoja, jotka muodostavat viihtyisän asuinympäristön pikkukaupungin 25 000 asukkaalle.
Tutkimus tuo yksityiskohtaisesti esille, millaisia viheralueita Raision kaupungissa on ja miten alueita voidaan edelleen kehittää. Viihtyisää asuinympäristöä luovat vapaa-ajan reitistöjen lisääminen, venesataman elävöittäminen, asukkaiden aktivointi sekä kaupunkiarboretumin luominen, jossa lukuisa määrä puu- ja pensaslajeja on levittäytynyt koko kaupungin alueelle. Asukkaiden ja yritysten viihtyminen taas vaikuttaa verotuloihin, joilla mahdollistetaan edellä mainitut uudistukset.
Muuttuvat mielikuvat
Vahvin mielikuva Raisiosta on risteys, jossa on ylikulkusiltoja. Sillat ovat purettu jo 15 vuotta sitten ja risteys ohjataan tulevaisuudessa tunneliin. Nyt on aika muuttaa vanhaa mielikuvaa ja näyttää vihreä puoli kaupungista. Todellisuudessa Raision viheralueet ovat viehättäviä ja moni-ilmeisiä. Kaupungissa on hätkähdyttävää kukkaloistoa, mielenkiintoisia kasveja, luonnon monimuotoisuutta ja viihtyisiä leikkipuistoja.
Merkittävää on, että viheralueiden tuntemus on vähäistä – jopa oman kaupungin asukkaiden keskuudessa. Jos puisto ei ole päivittäisen kulkureitin varrella, sen olemassaoloa ei tiedosteta. Tiedottamalla voidaan antaa todellista informaatiota, luoda uusia mielikuvia, jakaa elämyksiä ja levittää paikallista viheralan tuntemusta niin asukkaille kuin ulkopuolisillekin.
[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]