Puutarha, jota kasteltiin myös kyynelin - Hämeen ammattikorkeakoulu
Puutarha, jota kasteltiin myös kyynelin
aino sibeliuksen kasvot maisemakuvassa

Puutarha, jota kasteltiin myös kyynelin

24.03.2015 08:45

Tulevana kesänä Lepaan puutarhamuseon näyttelyssä kävijät pääsevät perehtymään Aino Sibeliuksen puutarhaan. Näyttely on avoinna 22.5.–5.9.2015.

Näyttely Aino Sibeliuksen puutarha tuo esille yhden puutarhan tarinan, mutta samalla se kertoo myös elämäntavasta: omistautumisesta perheelle, työlle – ja kauneudelle.

Sibeliusten elämää puutarhan kautta

Kun Ainola rakennettiin, Tuusulaan oli syntymässä suomalaisten taiteilijoitten yhteisö. Tunnin junamatkan päässä oleva Helsinki oli suomenmielisille taiteilijoille “liian ruotsalainen ja venäläinen”. Samaan aikaan sivistyneistön – varsinkin Järnefeltien – piirissä oli löydetty tolstoilaisuus, joka painotti vaatimattomuutta ja omavaraisuutta; omalla työllä elämistä nimenomaan maaseudulla.

Aino Sibelius suunnitteli Ainolan puutarhan itse ja raivasi sitä kivisestä lepikosta. Puutarha oli 1900-luvun alussa ennen kaikkea hyötypuutarha. Se oli tärkeä osa velkaisen perheen taloutta ja arkea. Monipuolisesti lahjakas Aino hoiti puutarhaa lähes ammattimaisesti kasvattaen taimia ja kokeillen uusia lajeja. Syksyllä runsas sato umpioitiin, mehustettiin ja hillottiin, ja siitä riitti tuttavillekin.

Puutarha antoi ruokaa ja esteettistä nautintoa, mutta myös tärkeän oman tilan hoitajalleen. “Kun vaan jaksan tehdä työtä (puutarhassa) niin kuin nyt, olen oikein “hyvässä” kunnossa. Asiat jotka minua levostuttavat eivät silloin saa luonnottomia dimensionia.”

Ainolan puutarhasta kehittyi vuosien kuluessa tuottoisa ja kaunis kotipuutarha. Tontin luonnontilaisessa kielometsässä Jean Sibelius käveli päivittäiset lenkkinsä ja istui katselemassa ympäröivien viljapeltojen lainehdintaa. Isäntä ei osallistunut puutarhanhoitoon, mutta kävi ihastelemassa mm. maanparannusaineeksi tuodun suomudan tuoksua.

Puutarha muutti muotoaan. Kasvimaasta raivattiin tytöille tenniskenttä ja Ainon ikääntyessä puutarhanhoito väheni. Aino ja Jean Sibelius haudattiin toivomustensa mukaan “Rapalloon”, lempipaikkaansa puutarhassa. Ainon istuttamat omenapuut kukkivat edelleen keväisin haudan lähellä aurinkoisessa rinteessä.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]