Rakennetun ympäristön koulutus on hyvä valinta maisemasuunnittelusta ja viherrakentamisesta kiinnostuneelle - Hämeen ammattikorkeakoulu
Rakennetun ympäristön koulutus on hyvä valinta maisemasuunnittelusta ja viherrakentamisesta kiinnostuneelle
rakennetty ymparisto opiskelijat rakentavat kivireunaa

Rakennetun ympäristön koulutus on hyvä valinta maisemasuunnittelusta ja viherrakentamisesta kiinnostuneelle

17.02.2015 10:09

Oletko kiinnostunut viherrakentamisesta ja ympäristöjen suunnittelusta? Pistä silloin yhteishaussa (opintopolku.fi 17.3. alkaen) hakemus menemään rakennetun ympäristön koulutukseen. Valmistut hortonomiksi (AMK) noin neljässä vuodessa.

Rakentaminen ja hoitotyöt työllistävät

”Maisemasuunnittelua on opiskeltu HAMK Lepaalla vuodesta 1995 alkaen. Vihertoimialalla maisemasuunnittelun hortonomit ovat tulleet tunnetuiksi erityisesti rakennetun ympäristön suunnittelutaidoista. Mutta, meiltä valmistuvista hortonomeista yli puolet työllistyy viherrakentamiseen ja ylläpitoon liittyviin töihin. Ylläpidolla tarkoitetaan esimerkiksi kasvillisuuden korjailua ja puiden leikkauksia.”, kertoo Lepaan koulutuspäällikkö Heikki Peltoniemi.

Miksi nimi muutettiin?

”Halusimme muuttaa nimen kuvaamaan enemmän sitä työelämän tarvetta, johon hortonomit meiltä valmistuvat. Nimi auttaa hakijaa hahmottamaan, että HAMK Lepaalla on mahdollista suunnittelun lisäksi erikoistua rakentamisen ja rakennuttamisen osaajaksi.”, Heikki Peltoniemi jatkaa. Viheralan yrityksissä koulutuksen nimen muutos on nähty ajankohtaiseksi. Esimerkiksi alan järjestöä edustava Viher- ja ympäristörakentajat ry on asiaan tyytyväinen. Muutoksen toivotaan ohjavan alalle enemmän rakentamisesta kiinnostuneista opiskelijoita.

Oikeastaan pihainsinöörejä

HAMK Lepaan opiskelijat tuntuvat olevan nimimuutoksesta iloisia. ”Joo, mehän ei vain maalailla täällä vesiväreillä kauniita kuvia ja mietitä pensaiden paikkoja, vaan lasketaan oikeasti ulkoalueiden teknisiä rakenteita ja tehdään raakaa viherrakennushommaa. Kyllähän niitä kasveja ja värejäkin pitää miettiä, mutta se tulee sitten hyvien pohjatöiden päälle kirsikaksi kakkuun. Uusi nimi kuvaa oikeasti sitä mitä me täällä opiskellaan; me ollaan vähän niin kuin pihainsinöörejä.”, kertoo kolmannen vuoden hortonomiopiskelija Susanna Lapinoja.

Lepaalta myös puutarhatalouden hortonomiksi tai puutarhuriksi

Hortonomi on viherasioiden asiantuntija. Lepaalta valmistuneet rakennetun ympäristön hortonomit ovat löytäneet työpaikan esimerkiksi viherrakennus- tai kiinteistönhuoltoyrityksestä, kaupunkien ja seurakuntien viheryksiköistä, suunnittelutoimistoista tai ympäristö- ja maaseutukeskuksista. Moni perustaa myös oman yrityksen. HAMK Lepaalla opiskelevat rakennetun ympäristön koulutuksen lisäksi puutarhatalouden hortonomit. Hämeen ammatti-instituutti kouluttaa puutarhureita. ​

Haku 17.3.-9.4. www.opintopolku.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]