Valkuaisfoorumi edistää Hämeen valkuaisomavaraisuutta - Hämeen ammattikorkeakoulu
Valkuaisfoorumi edistää Hämeen valkuaisomavaraisuutta

Valkuaisfoorumi edistää Hämeen valkuaisomavaraisuutta

06.05.2015 08:35

Hämeen vahvaan luonnonvaraosaamiseen perustuva Valkuaisfoorumi alkaa rakentua kaksivuotisessa hankkeessa ”Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen”.

​Hanke edistää opetuksen, tutkimuksen, neuvonnan sekä alueen yrittäjien ja muun elinkeinoelämän verkostoitumista valkuaisomavaraisuuden lisäämiseksi. Hankkeen toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Luonnonvarakeskus (Luke). Hämeen liitto osarahoittaa hanketta EAKR-rahoituksella.

Kotimaassa tuotetun valkuaisen lisääminen on tärkeää niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin yksittäisellä maatilalla. Valkuaisfoorumi kattaa koko ruokaketjun lähtien alkutuotannosta jalostavaan teollisuuteen ja kauppaan. Hankkeessa lisätään myös kuluttajien tietoisuutta valkuaisomavaraisuudesta ruokaketjussa ja edistetään kotimaisen kasvivalkuaisen käyttöä ihmisravitsemuksessa.

Tavataan verkossa ja pellonpientareella

Valkuaisfoorumia rakennetaan virtuaalisia työkaluja hyödyntäen, mutta myös konkreettisesti valkuaiskasvien tuotantoon ja käyttöön paneutuen. Alan toimijoiden muodostamassa verkostossa etsitään ratkaisuja valkuaisomavaraisuuden edistämiseksi ja soveltavalla tutkimuksella haetaan uutta tietoa ja sovelluksia tuotannon tueksi. Mottona on ”havainnoi, kohtaa, tutki, kehitä”.

Valkuaisfoorumin ensimmäinen askel, eli hankkeen nettisivut löytyvät verkosta osoitteesta www.hamk.fi/valkuaisfoorumi. Toukokuussa viikolla 21 käynnistyvät asiantuntijatreffit, joilla tavataan valkuaisteemojen asiantuntijoita verkon välityksellä. Ensimmäisen treffikerran teemana on ”Palkoviljat – kestävää rehuntuotantoa ja ruokintaa palkoviljoja käyttäen”. Asiantuntijoina toimivat erikoistutkija Kaisa Kuoppala ja tutkija Erja Koivunen Lukesta. Treffejä järjestetään säännöllisesti hankkeen aikana aiheita vaihdellen. Elokuussa tavataan pellonpientareella Mustialassa. Kaikille avoimessa tapahtumassa osallistujat pääsevät konkreettisesti näkemään valkuaiskasvien tuotantoa ja maistelemaan niistä tehtyjä herkkuja.

Valkuaisfoorumi rakentuu ja vankistaa asemaansa hankkeen aikana. Hankkeen päätyttyä se jatkaa toimintaansa pysyvänä valkuaisomavaraisuuden edistäjänä.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]