Wetterhoff 130 vuotta -juhlaseminaari 20.11. - Hämeen ammattikorkeakoulu
Wetterhoff 130 vuotta -juhlaseminaari 20.11.

Wetterhoff 130 vuotta -juhlaseminaari 20.11.

09.11.2015 12:13

Wetterhoffin 130-vuotista muotoiluosaamista juhlistetaan kutsuvierasseminaarissa Hämeenlinnassa perjantaina 20.11.2015.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen kuulemaan ja kokemaan, miten Fredrikan perintö näkyy nyt ja millaiseksi se kehittyy tulevaisuudessa. 

​​Juhlaseminaarissa puhuvat mm. Salla Heinänen Teollisuustaiteen liitto Ornamosta sekä HAMKin muotoilun koulutuksen alumnit jalkinemuotoilija Terhi Pölkki ja keramiikkataitelija Heini Riitahuhta. Seminaari järjestetään Korkeakoulukeskuksessa Visamäessä (C-talo, Vankanlähde 11, Hämeenlinna).

Wetterhoffin muotoilun 130-vuotinen tarina alkaa vuodesta 1885, jolloin Fredrika Wetterhoff perusti nimeään kantavan työkoulun. Helsingissä 14. tammikuuta 1844 syntynyt, Hattulan Inkalan kartanossa varttunut Fredrika Wetterhoff tunnetaan valistuneena ja rohkeana oman tien kulkijana.

Fredrikan aikakaudella säätyläisperheiden naisten katsottiin olevan “kyökkiä, salonkia ja lastenkamaria varten”. Voimakastahtoista Fredrikaa kiinnostivat muutkin taidot: käsityöt, ranskan kieli, moitteeton seurustelutaito. Lisäksi häntä askarrutti kuilu säätyläisten ja tavallisen kansan välillä. Hän uskoi, että lukutaito kohentaisi rahvaan sivistystä, joten hän opetteli suomen kielen ja ryhtyi pitämään koulua kartanon työväen lapsille. Kiintymys isänmaahan ja vahva sosiaalinen omatunto kannustivat hänet perustamaan Fredrikan Wetterhoffin työkoulun tammikuussa 1885.

Osa työkoulun opiskelijoista oli vankilasta vapautuneita nuoria naisia, joille Fredrika halusi tarjota mahdollisuuden toimeentuloon. Työ kansannaisten aseman parantamiseksi sai ansaitusti huomiota. Lisäksi Fredrika oli kiinnostunut kehittämään uusia teknisiä ratkaisuja esimerkiksi kudontaan, ja Wetterhoffin oppilaitoksesta onkin muodostunut yli satavuotisen olemassaolonsa aikana keskeinen alan vaikuttaja ja kehittäjä.

Wetterhoffin perinnettä jatkavat tänä päivänä Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutus, Ammattiopisto Tavastia toisen asteen kouluttajana sekä Fredrika Wetterhoff -säätiö ja Wetterhoff Oy.

Juhlaseminaarin ohjelma

Tapahtuman juontaa näyttelijä, ohjaaja Riittamaija Kuusela-Rantanen

klo 12 Puheenvuorot, C-talon auditorio

– Fredrika – rohkea uudistaja, Pertti Puusaari, rehtori, HAMK

– Kulttuuri osana eurooppalaisuutta, Sirpa Pietikäinen, MEP (video)

– Muotoilun tulevaisuuden näkymiä, Salla Heinänen, tj, Teollisuustaiteen liitto Ornamo

– Elsa Silpalan juhlajulkaisun julkistaminen: Tekstiilit kodin kaunistaa – kantahämäläisiä sisustustekstiilejä Wetterhoffin tekstiilikokoelmista, Marketta Luutonen, dosentti

13.40 Kahvitarjoitu, D-talon ravintola Helmi

Esillä pop up -näyttely sekä juhlavuoden julkaisuja

14.20 Muotoilun koulutuksen puheenvuoroja, C-talon auditorio

– Muotoilun koulutus nyt ja huomenna, Juha Laurikainen, koulutuspäällikkö, HAMK

– Alumnin puheenvuoro, Terhi Pölkki, jalkinemuotoilija

– Alumnin puheenvuoro, Heini Riitahuhta, keramiikkataiteilija

15.00 Yhteistyökumppaneiden puheenvuorot

– Päivi Jantunen, lasimuotoilu

– Toni Virkkunen, Emil Aaltosen muistorahasto

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]