Forssan seudun järkivihreä strategia sai konkreettisen tilan - resurssiviisauskeskus avattiin Kehräämöllä - Hämeen ammattikorkeakoulu
Forssan seudun järkivihreä strategia sai konkreettisen tilan – resurssiviisauskeskus avattiin Kehräämöllä

Forssan seudun järkivihreä strategia sai konkreettisen tilan – resurssiviisauskeskus avattiin Kehräämöllä

14.09.2016 15:49

Forssan seudulla on toteutettu Järkivihreää strategiaa jo usean vuoden ajan. Järkivihreys sai oman tilan ja pääsi konkreettisesti esille, kun resurssiviisauskeskus avattiin torstaina 15.9.2016.

Resurssiviisauskeskuksessa on tarkoitus järjestää tapaamisia ja erilaisia tapahtumia. Opiskelijat voivat käyttää tilaa ryhmätyötilana ja toivotaan, että yritykset tulisivat vierailulle ja verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa. Tilassa on myös showroom, jossa esitellään Forssan seudun Järkivihreää toimintaa. Avajaisissa esillä olivat mm. tekstiilikierrätyksen, vihreän logistiikan ja lähiruoan teemat.

Forssan seutu on sekä biotalouden että laajemmin ottaen kiertotalouden edelläkävijä Suomessa. Tämä asema on nostettu esiin mm. Nordregion ”Bioeconomy in the Nordic Regions” -selvityksessä, jossa Forssan seutu on valittu Suomen esimerkkitapaukseksi. Sitra puolestaan on valinnut Forssan resurssiviisauden pilottikaupungiksi yhdessä Jyväskylän, Turun ja Lappeenrannan kanssa. Forssan kiertotalouden sydämen eli Envitech-alueen kehittyminen on ollut pitkälti yritysvetoista, mikä on varmistanut liiketaloudellisesti kannattavan toiminnan. Kaupunki ja seudun kehittäjätoimijat (FSKK, HAMK, LUKE ym.) ovat omalta osaltaan tukeneet kehitystä lukuisilla kehityshankkeilla vuosituhannen vaihteesta alkaen. Näistä mainittakoon mm. BIFEEL Centre (Bio, food and environment electronics) -hanke vv. 2004-2008, sen jälkeiset klusterikehityshankkeet (ympäristöklusteri ym.), vihreän logistiikan hankkeet, Envi Grow Park -ekoteollisuuspuistohanke, tekstiilikierrätyshankkeet jne. Koko seutu omaksui v. 2010 yhteiseksi strategiseksi tahtotilaksi ”Järkivihreän Forssan seudun”.

Järkivihreän resurssiviisauskeskuksen avajaisissa käynnistyivät sekä resurssiviisauskeskuksen nimikilpailu että Järkivihreä ideakilpailu. Ideakilpailun sarjat ovat jokamiesluokka kansalaisille ja bisnesluokka yrityksille. Ideakisan tavoitteena on löytää uusia järkivihreitä tuotteita, palveluita ja toimintamalleja Kanta-Hämeeseen. Ideakisassa järkivihreys tarkoittaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys). Kisaan voi ottaa osaa osoitteessa www.hamk.fi/alueelliset.

Resurssiviisauskeskus on paikka kohdata, työskennellä ja ideoida uutta. Jos yrityksellä tai kansalaisella on idea siitä, mitä tilassa voisi toteuttaa tai järjestää, niin voi ottaa yhteyttä HAMKin Laura Vainioon. Vaatimuksena tilan käytölle on, että se tapahtuma tai toiminta liittyy jollain lailla järkivihreään toimintaan.

resurssiviisauskeskuksen_avajaiset_500px.jpg

resurssiviisauskeskuksen_avajaiset2_500px.jpg

Avajaispäivänä tilassa olivat esillä HAMKin yhteistyökumppanit, kuten Sitra Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, LUKE Luonnonvarakeskus, Forssan kaupunki, Forssan ammatti-instituutti sekä HAMKin kiertotalouden ja biotalouden toimijat.

Lisätiedot

Alueelliset järkivihreät innovaatiot -hanke, projektipäällikkö Laura Vainio, laura.vainio@hamk.fi, p. 050 574 4555. 

www.hamk.fi/alueelliset

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]