Hämeenlinnan torille nousee Lepaan opiskelijoiden ympäristötaideteos - Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeenlinnan torille nousee Lepaan opiskelijoiden ympäristötaideteos

Hämeenlinnan torille nousee Lepaan opiskelijoiden ympäristötaideteos

31.05.2016 12:37

Hämeenlinnan torille nousee 30.5.–2.6.2016 HAMKin rakennetun ympäristön koulutuksen opiskelijoiden tekemä ympäristöteos Sinivihreä sydän, joka muistuttaa luonnon merkityksestä.

Vuosi 2016 on valtakunnallinen vihervuosi. Vihervuoden päätapahtuma järjestetään 2.6.2016 Hämeenlinnassa. Hämeen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön hortonomiopiskelijat tuovat touko-kesäkuun vaihteessa luonnon näyttävästi esille Hämeenlinnan torille. 

– Tuotamme torille viikon ajaksi Sinivihreä sydän -ympäristöteoksen. Haluamme näin muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä osana kaupunkiympäristöä, kertoo opiskelijaprojektin vetäjä Heli Nukki Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Kuva: Heli Nukki

Inspiraation lähteenä teoksessa ovat olleet Hämeenlinnan upeat luonto- ja vesialueet, jotka ulottuvat kaupungin ytimeen saakka. – Ihailen suuresti Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa ja siihen kuuluvia Vanajaveden ranta-alueita ja Aulankoa, Nukki toteaa. 

Vihervuoden pääteemana on kestävä suomalainen maisema. – Torin ympäristöteos herättelee pohtimaan, miten voimme edistää kestävän kehityksen mukaista viheralueiden suunnittelua, rakentamista, hoitoa ja käyttöä. Luonto- ja viheralueiden saavutettavuus ja riittävä määrä edistävät tunnetusti asukkaiden viihtyisyyttä, terveyttä ja hyvinvointia, niin maalla kuin kaupungeissa, Nukki lisää.

Kuva: Heli Nukki

Kampanja kannustaa ihmisiä miettimään omia suosikkimaisemiaan
Ympäristöteoksen yhteydessä pyydetään ihmisiä jakamaan kuvia tai tarinoita omista mielimaisemistaan. Mun maisema -kampanja toteutetaan yhteistyössä Viherympäristöliitto ry:n kanssa. 

– Kampanjaan voi osallistua joko torilla tai kesä-heinäkuun ajan osoitteessa http://promo.meltwater.fi/munmaisema. Osallistuneiden kesken arvotaan Canonin lahjoittama PowerShot N2 -kamera. Kampanjan aikana kannustamme myös jakamaan sosiaalisessa mediassa mielimaisemakuvia tunnisteilla #munmaisema ja #vihervuosi, kertoo hortonomiopiskelija Saana Karlsson. 

Luontoelämämyspolku ikäihmisille
Vihervuoden päätapahtuman yhteydessä 2.6.2016 avataan myös HAMKin opiskelijoiden ja Ikäinstituutin yhteinen projekti Luontoelämyspolku Hämeenlinnan Linnanpuistossa. 

Luontoelämyspolku koostuu monipuolisista tehtävistä, jotka harjoittavat voimaa, tasapainoa ja vetreyttä sekä herättelevät aisteja ja virittelevät muistelua.  Luontoelämyspolun yhteydessä myös selvitetään käyttäjien kokemuksia.

Viherympäristöjen ja rakennetun ympäristön tulevat ammattilaiset asialla
Hämeen ammattikorkeakoulussa koulutetaan ammattilaisia hortonomeiksi (AMK) rakennetun ympäristön (ent. maisemasuunnittelu) ja puutarhatalouden koulutusohjelmissa. 

Ympäristöteoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat rakennetun ympäristön opiskelijatiimi Heli Nukki (vetovastuu), Teemu Vähä-Piikkiö, Saana Karlsson, Susanna Hytti, Juha Jääsärö, Joni Puoliväli, Pirkko Heinänen ja Sanna Sainivuo. Yhteistyökumppaneina ympäristöteoksessa ja Mun maisema -kampanjan toteutuksessa toimivat Viherympäristöliitto ry, Piiraisen Viherpalvelu Oy, Kekkilä Oy sekä Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry. 

Kuva: Heli Nukki

Luontoelämyspolkua toteuttavat Ikäinstituutti, Hämeenlinnan kaupunki, Viherympäristöliitto ry sekä HAMKin rakennetun ympäristön opiskelijat Jenni Kerava, Katja Salminen ja Elina Tiitinen.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön koulutuksen hortonomiopiskelijat toteuttavat vuoden aikana osana opintojaan monenlaisia viheralaa, ympäristöä ja ympäristön arvoja ja toimintoja esiintuovia tapahtumia. Ympäristötaideteoksen ja Ikäihmisten polun lisäksi Hämeenlinnan keskustassa oleva ns. Vallin tontti muuttuu kesällä kaupunkipuistoksi, jonka suunnitteluun opiskelijat ovat osallistuttaneet mm. läheisen päiväkodin lapsia. Loppukesästä 26.8. Hämeenlinnan Toripuistoon avautuu Kohtaamisten puisto. 

Lisätiedot:
Sinivihreä sydän -teos:

Rakennetun ympäristön hortonomiopiskelija Heli Nukki, p. 050 342 3576, etunimi.sukunimi@student.hamk.fi

Opiskelijaprojektit

Lehtori Sari Suomalainen, p. 03 646 5243 tai etunimi.sukunimi@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]