Ikääntyneille kehitetty elintarvikkeita – maistatukset parhaillaan käynnissä - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ikääntyneille kehitetty elintarvikkeita – maistatukset parhaillaan käynnissä

Ikääntyneille kehitetty elintarvikkeita – maistatukset parhaillaan käynnissä

24.02.2016 15:57

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen kansainvälisessä OPTIFEL-hankkeessa on kehitetty ikääntyneille hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisia elintarvikkeita.

Elintarvikkeita maistatetaan kohderyhmällä Hämeenlinnassa viikoilla 8 ja 9. Ikääntyneiden terveellisestä ravitsemuksesta on luvassa lisätietoa professori Raija Tahvosen luennolla 25.2.

OPTIFEL-hankkeen tarkoituksena on edistää ikääntyneiden terveellistä ravitsemusta ja hyvinvointia. Hankkeessa on tuotettu aiemmin kerättyjen ruokamieltymystietojen perusteella hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisia elintarvikkeita ikääntyneille.

Kehitettyjen tuotteiden maittavuutta ja syömisen miellyttävyyttä arvioidaan maistamalla. Maistajiksi kutsutaan kotona asuvia yli 65-vuotiaita miehiä ja naisia. Maistatuksella edistetään hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisten elintarvikkeiden kehittämistä ikääntyneiden makutottumuksiin sopiviksi.  

Hedelmä-, marja- ja vihannespohjaisten elintarvikkeiden maistatus järjestetään 22.2.–4.3.2016 (viikot 8 ja 9) klo 11 tai 13 HAMKin tiloissa Hämeenlinnassa, osoitteessa Korkeakoulunkatu 3, Ainola-rakennus.

Tutkimus alkaa kysymyksillä maistajan ravinto- ja makutottumuksista sekä terveydestä. Näitä tietoja tarvitaan tulosten tulkinnassa. Kysymysten jälkeen ovat vuorossa makutestit, joissa maistaja arvioi tuotteen miellyttävyyden kuvallisella asteikolla. Tutkimuskertoja on kolme ja ne kestävät noin tunnin. Jokaisella kerralla maistetaan 2–4 vaihtoehtoa elintarvikkeesta, joka voi olla keitto, pääruoka, porkkanapohjainen lisäke, omenajälkiruoka tai smoothie. Maisteltavat tuotteet on valmistettu elintarvikelain mukaisesti eivätkä ne aiheuta maistajille terveyshaittoja.

Torstaina 25.2.2016 järjestetään myös samaan teemaan liittyen professori Raija Tahvosen (Luonnonvarakeskus) luento ja keskustelutilaisuus ikääntyneiden terveellisestä ravitsemuksesta. Luentotilaisuus “Ikääntyneiden ravitsemus – hyvinvointia 65–100-vuotiaille” järjestetään Hämeenlinnassa HAMKin Ainola-rakennuksessa (5. kerroksen auditorio) osoitteessa Korkeakoulunkatu 3 klo 14–15.30.​

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttavat kansainvälistä, Euroopan Unionin rahoittamaa OPTIFEL (Optimoituja elintarvikkeita ikääntyneille – Optimised food products for elderly populations) -tutkimus- ja kehittämishanketta. Hankkeessa toimivat HAMK ja Luke yhdessä 24 muun eurooppalaisen yhteistyöyrityksen ja tutkimuslaitoksen kanssa.    

Lisätiedot​                                   
Luonnonvarakeskus (Luke)

Professori, vastuututkija Raija Tahvonen, p. 029 531 7791                       

Erityistutkija Eila Järvenpää, puh. 029 532 6189                      

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK)

Yliopettaja, elintarviketutkimusvastaava Helena Kautola, puh. 03 646 2351

Yliopettaja, tutkija Tuija Pirttijärvi, puh. 03 646 2356

Yliopettaja, tutkija Tiina Mäenpää, puh. 03 646 7413

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]