Jalkineita banaanikuidusta? - Hämeen ammattikorkeakoulu
Jalkineita banaanikuidusta?

Jalkineita banaanikuidusta?

15.02.2016 09:00

HAMKin muotoilun opiskelija Oona Ritarilla on persoonallinen idea: hän selvittää, voisiko banaanikuituja käyttää jalkineiden valmistuksessa.

Ajatus lähti liikkeelle viime syyskuussa, kun edustajat ugandalaisista FARA- ja AAIN-organisaatioista olivat vierailulla Suomessa. Tuolloin banaanikuidun ominaisuuksia analysoitiin HAMKin laboratoriossa. HAMKin opiskelija Rabin Dahal (Environmental Engineer -ohjelmasta) teki laajan kirjallisuusselvityksen siitä, miten banaanikuitua on maailmalla käytetty.

FARA tulee sanoista Forum for Agricultural Research in Africa. AAIN puolestaan sanoista African Agribusiness Incubation Network.  FARAn yrityskiihdyttämö auttaa opiskelijoita ja alumneja kehittämään yritysideoitaan.

Banaanikuitua syntyy Afrikassa erittäin runsaasti, ja sille haetaan hyötykäyttöä. Yksi uusi käyttötapa voi löytyä jalkineiden valmistuksesta. HAMKin jalkinesuunnittelun opiskelija Oona Ritari innostui ajatuksesta. Jalkinesuunnittelun lisäksi hän on kiinnostunut Afrikasta. Hän oli viime syksynä mukana HAMKin kehitysmaaopinnossa ja opintomatkalla Tansaniassa. Matka toimi inspiraationa hänen 3. vuosikurssin näytösmallistolleen.

Parhaillaan Oona Ritari on Emil Aaltosen muistorahaston tuella Ugandassa selvittämässä, kuinka banaanikuitu sopisi kenkiin.

Jalkinesuunnittelun opiskelija Oona Ritari Ugandassa

“Tämä on mahtava tilaisuus yhdistää jalkinesuunnittelu- ja kehitysyhteistyöopinnot. Tapasin viime syksynä Kimani Muturin (Afribanana Products Ltd ja Texfad Ltd). Hän kertoi banaanikuidun käyttömahdollisuuksista jopa kenkiin. Näin innostuin tekemään aiheesta opinnäytetyöni”, kertoo Oona Ritari.

Hän kuvaa myös, kuinka tavoitteena on löytää löytää uusia luonnonmukaisia materiaaleja korvaamaan osaa nahasta:

“Täkäläinen käsityöperinne on omaa luokkaansa, ja yhdistämällä tietotaitomme syntyy uusia innovaatioita. Testaamme täällä mm. erilaisia punoksia pohjiin ja tekstiilejä päällisiin, kaikki banaanista. Ulkopohjassa ainoastaan on kumia. Onnistuessaan hanke työllistäisi täkäläisiä, usein jätteeksi koettu banaanin ruokovarsi saataisiin jälleen yhdellä uudella tavalla hyötykäyttöön ja se toivottavasti vähentäisi halpojen keinokuituisten tuontijalkineiden käyttöä.”

Banaanikuidusta valmistettu sandaali (kuv. Oona Ritari)

Jalkinesuunnittelun opettaja Merianne Nebo on ollut mukana kannustamassa Oonan projektia.

“Ajatus banaanikuidun käytöstä on innovatiivinen idea. Se voi avata uusia bisnesmahdollisuuksia, mutta samalla se myös luo uutta tietoa jalkinesuunnittelun alalle. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka tehdään globaalia yhteistyötä koulutuksen avulla”, kuvaa Nebo. ​

Lisätiedot:

Oona Ritari, jalkinesuunnittelun opiskelija, p. +358 415 223037 (oona.ritari at student.hamk.fi)

Merianne Nebo, jalkinesuunnittelun lehtori, p. +358 505745278 (merianne.nebo at hamk.fi)

Eija Laitinen, Hankekoordinaattori, p. +358 505853933 (eija.laitinen at hamk.fi)

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]