Katastrofin aineksia Evolla - Hämeen ammattikorkeakoulu
Katastrofin aineksia Evolla

Katastrofin aineksia Evolla

03.08.2016 10:15

Evolla opiskellaan tällä viikolla humanitääristä apua HAMKin ja University of South Walesin (USW) yhdessä järjestämällä kesäkoulussa.

Maanjäristyksen jälkeen kaaoksen joutuneessa maassa yksin ja ryhmissä vaeltavat pakolaiset etsivät apua nopeasti perustetuilta klinikoilta. Tästä skenaariosta käynnistyi maanantaina 2.8. Evon opetusmetsässä HAMK Hyvinvointiosaamisen yksikön järjestämä simulaatio, jossa ryhmä 2. ja 3. vuoden Disaster healthcare -koulutuksen opiskelijoita University of South Walesista ja HAMKista pääsivät harjoittelemaan katastrofitoimintaa käytännössä. Roolipelimäinen harjoittelu on katastrofityön koulutuksessa erittäin tärkeä elementti, sillä  että kolmivuotinen koulutus toteututaan pääsääntöisesti etäopiskeluna.

– Harjoittelu luonnossa tuo mukaan sellaisia elementtejä, joita ei paperiharjoituksessa voi simuloida. Täällä olosuhteet kuten sää voi muuttua, ja opiskelijoiden on reagoitava siihen itse – valmiita ohjeita ei ole. Se tuo simulaatioon aitoutta, kertoo harjoitusta johtava yliopettaja Jeff Evans USW:n Disaster Healthcare koulutusohjelmasta.

Yliopettaja Jeff Evans University of South Walesista.

Harjoituksessa Disaster Healthcare-ohjelman opiskelijat toimivat klinikoilla ammattilaisina, ja pakolaisten roolissa olivat HAMK Hyvinvointiosaamisen yamk-opiskelijat, joiden opintojen painotuksena on johtamisen ja kehittämisen ohella kriisityö. Mukana oli myös roolipelaajia todellisuuspakolaiset ry:stä. 

Ensimmäistä vuotta opiskelevat saavat kuluvalla viikolla koulutusta katastrofitoiminnan perustaidoista, kuten selviytymisestä luonnossa, suojan rakentamisesta, hygieniasta ja turvallisuudesta. Kouluttajina toimivat eri alojen asiantuntijat HAMKista, Laurea-ammattikorkekoulusta ja USW:sta.

– Opetamme mm. miten selvitä eri sellaisista tilanteista, joissa kohdataan henkilöitä aseen kanssa. Kriisialueilla on hyvin tavallista joutua tekemiseen aseistautuneiden ihmisen kanssa ja silloin on tärkeää toimia osata pitää tilanne rauhallisena, Evans sanoo.

Katastrofityön harjoitus käynnissä Evolla.

Kesäkoulu on järjestetty USW:n ja HAMKin yhteistyönä joka toinen vuosi jo kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna mukana on opiskelijoita myös Laureasta ja Lahden ammattikoulusta, ja ryhmässä on suomalaisten ja brittien lisäksi mm. ruotsalainen ja saksalainen opiskelija. Kesäkoulun opetuskieli on englanti.

Toisella viikolla kesäkoulu siirtyy Hämeenlinnan Sairioon, jossa Evon harjoitus puretaan ja osaamista syvennetään luennoin. 

Teksti ja kuvat: Reima Kallinen

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]