Lehtiä avoimessa verkossa
Myös avoimesta verkosta löytyy luotettavaa tietoa kun tietää, mistä etsiä. Tässä muutama vinkki amkkilaisille sopivista verkkolehdistä.
Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Open Access* -viikkoa. Sen kunniaksi me kirjastossa kerrankin unohdamme kallisarvoiset, kirjautumista vaativat e-aineistomme ja nostamme esiin avoimesta verkosta löytyvää tietoa. Ensimmäiseksi esittelemme luotettavia lehtipalveluita, joiden kautta pääset lukemaan kokonaisia lehtiartikkeleita.
TISCI, Tieteelliset verkkolehdet – Scientific Journals Online
Suomessa julkaistavia tieteellisiä verkkolehtiä ja muita verkkojulkaisuja. Mukana on vain sellaisia verkkolehtiä, joiden artikkelit ovat vertaisarvioituja ja jotka ovat avoimesti luettavissa. Sivuston ylläpidosta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta.
DOAJ, Directory of Open Access Journals
Ruotsissa perustettu palvelu, joka kerää yhteen kansainvälisisä tiede- ja tutkimusjulkaisuja. Mukana on vain lehtiä, joiden artikkelit on arvioitu joko vertaisarvioinnin tai vastaavan järjestelmän kautta ja jotka ovat avoimessa verkossa. Sivustoa ylläpitää Britanniassa sijaitseva IS4OA.
Biologiaan, kliiniseen lääketieteeseen ja terveystieteisiin keskittyvä 290 lehden kokoelma. Artikkelit ovat vertaisarvioituja.
Highwire Press palvelee useita amerikkalaisia tiedejulkaisijoita. Avoimessa verkossa on tarjolla 177 tiedejulkaisua useilta eri aloilta.
PLOS (Public Library of Science)
Seitsemän tiedejulkaisua jotka keskittyvät luonnontieteisiin. Alkujaan PLOS on amerikkalainen, mutta nykyään sillä on myös eurooppalainen toimitus.
*OA, open access, avoin saatavuus. Käsite viittaa kaiken tiedon avoimeen saatavuuteen, mutta yleensä sillä viitataan tutkimustiedon ja –aineistojen avoimuuteen.
[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]