Mielen maisemia -näyttely syntyi yhteisötaideprojektina - Hämeen ammattikorkeakoulu
Mielen maisemia -näyttely syntyi yhteisötaideprojektina

Mielen maisemia -näyttely syntyi yhteisötaideprojektina

13.12.2016 14:50

Näyttely Mielen maisemia esittelee yhteisöllisessä maalausprosessissa syntyneitä maalauksia.

Yhteisötaideprojektissa olivat mukana Harvialan ryhmäkodin ja tukiasumisyksikön turvapaikanhakijanuoret Hämeenlinnan Perttulasta, ArsHäme ry:n taiteilijat sekä HAMKin sosiaalialan opiskelijat.

Mielen maisemia -näyttely on esillä HAMKin Lahdensivun kampuksella Ainola-rakennuksen ruokasalissa (os. Korkeakoulunkatu 3, Hämeenlinna) 31.1.2017 saakka. Näyttely on avoinna arkisin klo 8–16.

Yhteisötaideprojektissa tavoitteena oli uuden, taidelähtöisen toiminnan järjestäminen ryhmäkodin nuorille turvapaikanhakijoille. Taidelähtöisyyttä sovellettiin sosiaalisen innostamisen, hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja osallisuuden tukijana.

Taidelähtöisen yhteisöllisen toiminnan malli perustui moniammatilliseen ohjaukselliseen yhteistyöhön toiminta-alueen eri tahojen kesken. Toimintaa tarjottiin kaikille ryhmäkodin noin 25 asukkaalle osana heidän koulutoimintaansa, opetushenkilökunnan kannustavalla tuella.  Toimintamallissa mukana olleet HAMKin opiskelijat saivat ryhmäkoti-toimintaympäristössä suoritetun työpanoksensa osaksi opintojaan. Taiteilijat suunnittelivat, koordinoivat ja ohjasivat taiteellisen prosessin ja sovelsivat taiteellista osaamista mm. parantamaan turvapaikanhakijoina olevien nuorten psykososiaalista hyvinvointia.

Taideprojekti toteutui loka-joulukuussa 2016 ja on osa Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen säätiön rahoittamaa Luovasti yhdessä -hanketta sekä ArsHäme ry:n Taiteen edistämiskeskuksen kehityshanketta. Maalaukset jäävät jatkossa ryhmäkodin yksikön käyttöön, ja niitä sijoitetaan yhteisiin tiloihin sekä huoneistoihin.

Yhteisöllisen taideprojektin taustalla on syksystä 2015 kesäkuun 2016 jatkunut kerhotoimintapilotti lapsille ja nuorille Lammin ja Iittalan vastaanottokeskuksissa, Hämeen ammattikorkeakoulun Hyvinvointiosaamisen yksikön, Suomen Punaisen Ristin ja Hämeen Setlementin yhteistyönä.

mielen_maisemia_500px.jpg

Näyttelyn avajaisia vietettiin 12.12.2016. 

Ohjaavat taiteilijat: Jana Vyborna-Turunen (ArsHäme ry) ja Ihab Altai        

Ohjaavat opiskelijat: Virve Vieraankivi ja Anne-Maria Sillankorva, Hyvinvointiosaamisen yksikkö, sosiaaliala, Hamk

Lisätietoa:

Jana Vyborna-Turunen, lehtori, Hyvinvointiosaamisen yksikkö, HAMK, sp. jana.vyborna-turunen@hamk.fi tai p. 050 574 5089

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]