Ministeri huolissaan: Insinööripula uhkaa Suomea - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ministeri huolissaan: Insinööripula uhkaa Suomea

Ministeri huolissaan: Insinööripula uhkaa Suomea

22.03.2016 11:18

Alalla on kipeä tarve uusille opiskelijoille.

​O​​​petus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on huolissaan Suomea uhkaavasta tekniikan ja teknologia-alojen työvoimapulasta. Ministeri ehdottaakin insinöörikoulutuksen paikkojen lisäämistä ammattikorkeakouluissa.

– Esimerkiksi tekniikan ja liikenteen aloille on välttämätöntä kouluttaa ammattikorkeissa lisää osaajia, sillä työmarkkinat mullistuvat globalisaation ja teknologian kehityksen edetessä. Jopa puolet nykyisistä ammateista voi kadota ja tulevaisuudessa tarvitaan aivan uudenlaista osaamista, Grahn-Laasonen linjaa.

Vakaat työllisyysnäkymät, muhkea palkkataso
Insinööriliiton tekemän tuoreen selvityksen mukaan tekniikan ala kouluttaa tällä hetkellä viisi prosenttia liian vähän uusia insinöörejä verrattuna tarjolla olevien työpaikkojen määrään.

– Ensi vuosikymmenellä insinööreille on suurta tilausta, sillä alalta eläköityy suuri joukko ihmisiä. Ennen kaikkea Suomi tarvitsee uudenlaista osaamista, sillä työtehtävät muuttuvat tekniikan kehityksen myötä huomattavasti. Kiperin työvoimapula on näköpiirissä kone-, sähkö- ja rakennustekniikan aloilla. Tulevaisuuden osaajia tarvitaan myös terveys- ja ympäristöteknologiassa sekä energiatekniikassa ja automatisaatiossa, ennakoi Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen tekniikan alan työryhmän jäsen Tauno Kekäle.

Tekniikan alan palkkataso on keskivertoa selvästi korkeampi. Insinöörikunnan keskipalkka on 4175 euroa kuussa, kun suomalaisen keskimääräiset kuukausiansiot ovat 3308 euroa.

Insinöörille siistiä sisätyötä – tai seikkailua​​​
Myös suomalainen elinkeinoelämä jakaa ministerin ja ammattikorkeakoulujen toiveen insinöörikoulutuksen kasvattamisesta.

– Wärtsilällä on tulevaisuudessa huutava pula insinööreistä. Tarvitsemme vientikelpoisia insinöörejä, jotka pystyvät yhtä mallikkaasti siisteihin sisätöihin kuin seikkailuihin laivoilla tai voimalaitosprojekteissa, kuvailee merenkulun ja energiamarkkinoiden voimaratkaisuihin erikoistuneen Wärtsilän energiaratkaisujen henkilöstöjohtaja Minna Blomqvist.

Wärtsilä työllistää kansainvälisesti noin 19 000 osaajaa, joista viidesosa eli 3800 Suomessa. Heistä noin 2500 toimii teknisen alan tehtävissä Vaasassa, Helsingissä ja Turussa.

– Palkkaamme Suomessa joka kesä 500 opiskelijaa ja todella moni heistä jatkaa valmistumisensa jälkeen meillä vakituisena työntekijänä, Blomqvist kertoo.

Sanni Grahn-Laasonen, Tauno Kekäle ja Minna Blomqvist puhuivat insinöörialan mediatapahtumassa Helsingin Rautatientorin jääpuistossa maanantaina 21.3.2016.

Jouko Marttila ja Sanni Grahn-Laasonen Rautatientorilla. Kuva: Visa Stenvall.

Lisätietoja:​​
Tauno Kekäle, Arene ry, p. 040 076 1619 tai sp. tauno.kekale@vamk.fi

Lassi Martikainen, HAMK, p. 040 822 1734 tai sp. lassi.martikainen@hamk.fi

www.hamk.fi 
www.arene.fi

Arene ry on Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto, jonka toiminnan tarkoituksena on ammattikorkeakoulujärjestelmän kehittäminen, ammattikorkeakoulujen välisen yhteistyön lisääminen sekä yhteisen keskustelufoorumin muodostaminen ammattikorkeakouluille.               

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]