Oppareita avoimessa verkossa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Oppareita avoimessa verkossa

Oppareita avoimessa verkossa

27.10.2016 07:30

Jokainen HAMKilainen tuntee Theseuksen, mutta avoimia julkaisuarkistoja on muitakin. Tässä muutama vinkki sellaisista julkaisuarkistoista, joista löydät kokonaisia opinnäytetöitä.

Theseus sai alkunsa 2009, ja on edelleen ainutlaatuinen esimerkki usean organisaation yhteistyöstä. Kaikkiaan 24 ammattikorkeakoulua julkaisee Theseuksessa paitsi opinnäytetöitä, myös korkeakoulunsa omat julkaisut.

Muut suomalaiset korkeakoulut ja yliopistot ovat rakentaneet omia julkaisuarkistojaan. Muutama korkeakoulu on liittynyt Kansalliskirjaston ylläpitämään Doriaan, jossa on mukana myös asiantuntijaorganisaatioita (esim. Tilastokeskus ja Liikennevirasto).

Opinnäytetyöarkistoja löytyy myös maailmalta. Mainitsemisen arvoisia hakupalveluita ovat mm. ruotsalainen DIVA , sekä eurooppalainen DART  sekä lähes koko maailman kattava OATD. Näistä kaksi jälkimmäistä eivät ole varinaisia julkaisuarkistoja, vaan metadataan perustuvia hakupalveluita, jotka tarjoavat myös linkin kokotekstiin.

Suomalaisten korkeakoulujen avoimia opinnäytearkistoja:

Aalto yliopisto 

Hanken Svenska handelshögskolan 

Helsingin yliopisto 

Itä-Suomen yliopisto 

Jyväskylän yliopisto 

Lapin yliopisto 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto 

Maanpuolustuskorkeakoulu 

Oulun yliopisto 

Taideyliopisto  

Tampereen teknillinen yliopisto 

Tampereen yliopisto 

Turun yliopisto 

Vaasan yliopisto 

Åbo Akademi 

Open Access Week

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Open Access* -viikkoa. Open access, OA, tarkoittaa tiedon avointa saatavuutta. Yleensä sillä viitataan erityisesti tutkimustiedon ja –aineistojen avoimuuteen.

Teksti: Päivi Hollanti, Kirjasto- ja tietopalvelut

Lista opinnäytetyöarkistoista: Sari Säynäjoki, Kirjasto- ja tietopalvelut

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]