Palkoviljat puhuttavat pellonpientareella 26.8. - Hämeen ammattikorkeakoulu
Palkoviljat puhuttavat pellonpientareella 26.8.

Palkoviljat puhuttavat pellonpientareella 26.8.

19.08.2016 15:04

Kaikille avoin Pellonpiennarpäivä järjestetään HAMKin Mustialan yksikössä (Mustialantie 105, Tammela) 26.8. klo 9.30-12.00. Kahvitarjoilu alkaa klo 9.00.

Pellonpiennarpäivässä asiantuntijat puhuvat palkoviljojen viljelystä ja käytöstä kotieläinten ruokinnassa. Pellonpientareella ollaan Mustialan maatilamittakaavan hernekasvustojen lisäksi herneen puhdas- ja seosviljelyn koeruuduilla ja tutustutaan havaintoruuduilla moniin vaihtoehtoihin kasvivalkuaisen tuottamiseksi. Lisäksi nähtävänä on kerääjäkasvikasvustoa, jossa kasvaa valko- ja alsikeapilan sekä italianraiheinän seosta ja joka käytetään lampaiden laidunnukseen loppusyksyllä.

Palkoviljoilla menee hyvin
Suomessa tuotettu kasvivalkuainen tarjoaa monia vaihtoehtoja globaalisti jylläävälle soijalle. Märehtijöiden ruokinnassa kotimaisia valkuaislähteitä on käytetty jo pitkään, ja viime aikoina ne ovat yleistyneet myös sikojen ja siipikarjan ruokinnassa korvaten erityisesti soijan käyttöä.

Härkäpavun viljelypinta-ala on kasvanut jo lähes 17 000 hehtaariin. Vaikka herneen viljelyala ei ole lisääntynyt saamaan tahtiin, sato-odotukset tälle vuodelle ovat viimevuotista korkeammat. Alustavien ennusteiden mukaan hernettä saadaan tänä vuonna 34 ja härkäpapua 33 miljoonaa kiloa. Suunta on oikea, kun tavoitellaan nykyistä valkuaisomavaraisempaa Suomea.​

Kustannussäästöjä ja yhteistyötä
Palkokasvit ovat typensitojakasveja, joten ne vähentävät ostolannoitteiden tarvetta. Lisäksi ne monipuolistavat viljelykiertoa sekä parantavat maan rakennetta ja pellon viljelyominaisuuksia. Ruokinnassa palkokasvien käytöllä voidaan vähentää ostovalkuaisen käyttöä. Nämä tekijät vaikuttavat myönteisesti viljelyn ja kotieläintuotannon kannattavuuteen.

Työtä kotoisten palkokasvien viljelyn ja käytön lisäämiseksi tarvitaan edelleen. Uuden tiedon tuottaminen ja jakaminen ovat keinoja viedä asioita eteenpäin. Myös tilojen välinen yhteistyö luo mahdollisuuksia kotimaiselle valkuaiskasvituotannolle. Esimerkiksi kasvintuotantoon erikoistunut tila voi tuottaa rehuja kotieläintilalle tai kasvinviljelytilat yhdistävät voimansa sadon tuotteistamisessa. Hyvät esimerkit ja onnistumiset ovat kannustimia, joiden avulla palkokasvien hyödyt saadaan esiin ja sitä kautta lisää rohkeutta niiden viljelyyn ja käyttöön.​

Valkuaisfoorumi: havainnoi, kohtaa, tutki ja kehitä!​​
Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen -hankkeen eli Valkuaisfoorumin tavoitteena on edistää valkuaisomavaraisuutta Hämeessä. Hankkeen toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus. Hämeen liitto tukee hanketta EAKR-rahoituksella.

Lisätietoja hankkeesta ja tilaisuuden tarkempi ohjelma: www.hamk.fi/valkuaisfoorumi

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Palkoviljat puhuttavat pellonpientareella -tapahtumaan!

Lisätietoja:
Katariina Manni, projektipäällikkö, HAMK, katariina.manni@hamk.fi, p. 040 353 1149
Marketta Rinne, professori, Luke, marketta.rinne@luke.fi, p. 029 5326 482

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]