Ratkaistaan oikeita ongelmia − HAMK ja YIT tiivistävät yhteistyötään - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ratkaistaan oikeita ongelmia − HAMK ja YIT tiivistävät yhteistyötään

Ratkaistaan oikeita ongelmia − HAMK ja YIT tiivistävät yhteistyötään

03.11.2016 09:49

Hämeen ammattikorkeakoulu ja YIT Rakennus Oy tiivistävät sopimuspohjaista yhteistyötään rakennusmestareiden ja -insinöörien koulutuksessa. Koulutuksen nivominen osaksi aitoja rakennuskohteita hyödyttää molempia osapuolia.

Rakennusmestari- ja rakennusinsinööriopiskelijoiden opetukseen liitetään kaksi aitoa YIT Rakennus Oy:n kohdetta: korjausrakentamiskohde sekä uudisrakennuskohde.  

Korjausrakentamisen kohteeksi on sovittu Hämeenlinnassa Asemanrannan kaava-alueelle jäävät suojellut vanhat Mensan/Saarioisten teollisuuskiinteistöt. Uudisrakentamisen kohteeksi puolestaan on sovittu Riihimäellä sijaitseva As. Oy Riihimäen Pikkusirkku, joka on betonirunkoinen kerrostalokohde. 

Uudentyyppisen koulutuksen toimintamalleja ja tavoitteita kuvaa rakennustekniikan lehtori Sami Niku-Paavo seuraavasti:  

− Nyt saamme todelliset työmaakohteet, jonne opiskelijat pystyvät fyysisesti menemään. Opiskelijat näkevät kohteiden aidot kunkin ajankohdan ongelmat ja saavat yritykseltä tarvepohjaiset tehtävänannot. He tekevät suunnitelmia ja ehdotuksia toteutuksille ja näkevät myös niiden arvioinnin ja mahdollisen toteutumisen. Näin teoriaopetus pystytään käytännössä testaamaan ja täydentämään todellisessa kohteessa. Tämä motivoi opiskelijoita ja parantaa oppimisen tasoa.  

Merkittävää on myös se, että opiskelijoiden verkostoituminen yrityksen kanssa alkaa jo ennen harjoittelujaksoja tai valmistumista ja opiskelijat antavat pidempiaikaisia näyttöjä työelämän edustajille.

− Toivomme uudentyyppisen, syvemmän yhteistyön tuovan yrityksellemme tuoreita ja uusimman osaamisen hyödyntäviä näkökulmia käytännön hankkeiden toteuttamisessa. Uskomme yhteistyön myös kehittävän opiskelijoiden työelämävalmiuksia konkreettisen tehtäväkentän parissa, kertoo yksikönjohtaja Sami Viitanen YIT:ltä.

Toimintamuoto kehittää myös opettajien ammattitaitoa. Tarvittava teoria opetetaan yleisellä tasolla, mutta opettamisen tapa muuttuu. – Ongelmia ei tarvitse keksiä, vaan ratkaistaan oikeita ongelmia, ja ratkaisut haetaan yhdessä opiskelijoiden kanssa, summaa Sami Niku-Paavo. 

Yhteistyön osapuolet ovat Hämeen ammattikorkeakoulun rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus sekä YIT Rakennus Oy, Asuintalot Etelä-Suomi. 

Lisätiedot:  

HAMK: Sami Niku-Paavo, p.  050 3855 728, sekä Jari Komsi, p. 040 4819 384. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ hamk.fi 

YIT Rakennus Oy: Sami Viitanen, yksikönjohtaja, p. 0400 873 516, sähköposti: sami.viitanen@yit.fi 

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]