HAMKin opiskelijoille innovaatiokilpailun voitto - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMKin opiskelijoille innovaatiokilpailun voitto

HAMKin opiskelijoille innovaatiokilpailun voitto

18.08.2017 13:00

HAMKin opiskelijat voittivat innovaatiokilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja puutarhatalouden hävikin vähentämiseen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen.

Voitokas idea sekä keinot vähentää puutarhatuotannon hävikkiä ja lisätä sivuvirtojen hyödyntämistä ovat esillä Lepaan Puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ammattinäyttelyssä 17.-19.8. 

Hämeen ammattikorkeakoulussa bio- ja elintarviketekniikkaa opiskelevat Liisa Stark Forssasta ja Mari Uusitalo  Haapavedeltä voittivat opiskelijoille suunnatun HeVi-ideat jakoon -innovaatiokilpailun ideallaan porkkanahävikin hyödyntämisestä porkkanasaippuan ja -öljyn valmistamiseksi. Toiseksi nousi Jannike Nynäsin idea kurkunlehtien hyödyntämisestä rehuksi. Nynäs opiskelee puutarhuriksi Yrkesakademin i Österbottenissa.

Perusteluiden mukaan Starkin ja Uusitalon voittajatyössä porkkanahävikin hyödyntämisidea on hyvin toteutettavissa ja se tuo merkittävää lisäarvoa porkkanankuorijätteelle, joka nykyisin menee joko riistaeläinten ruokintaan tai kompostointin. Voittajat palkitsee kasvihuoneyritysten valtakunnallinen yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto.

Kilpailulla haettiin ratkaisuja puutarhatalouden ongelmakohteisiin, joita ovat mm. kasvihuonetuotannon viherbiomassat sekä marja- ja hedelmätuotannon ja avomaavihannes- ja kasvistuotannon hävikki ja sivuvirrat. Kilpailuun osallistui kaikkiaan seitsemän ideaa Hämeestä ja Pohjanmaalta.

Innovaatiokilpailu on osa ArvoBio-hanketta, jonka tavoitteena on tuottaa lisäarvoa ja uutta liiketoimintaa kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja puutarhatuotannon hävikin vähentämiseksi ja sivuotteiden hyödyntämiseksi.  Hankkeen toteuttavat HAMK, Luonnonvarakeskus ja ProAgria, Österbottens Svenska Lantbrukssällskap sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoituksella.

ArvoBio-hanke ja innovaatiokilpailun voittajatyö ovat esillä  Pohjoismaiden suurimmassa puutarha-alan ammattinäyttelyssa Lepaalla 17.-19.8. puistohallissa. Mukana on yli 170 näytteilleasettajaa ja paikalle odotetaan 9.000 henkilöä.

Lisätietoja

Maritta Kymäläinen, sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi, p. 0400 909564

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]