Kirjaston lehtikyselyn tarkempia tuloksia - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kirjaston lehtikyselyn tarkempia tuloksia

Kirjaston lehtikyselyn tarkempia tuloksia

13.11.2017 11:05

Lupasimme aiemmin kertoa lehtikyselyjemme tuloksista lisää. Nyt täytämme lupauksemme.

PAINETTUJEN LEHTIEN KÄYTÖN SEURANTA KIRJASTOISSA
 
Seurasimme ajalla 25.9. – 8.10. 2017 painettujen lehtien (ei sanomalehtien) käyttöä kampuskirjastoissa.  Tässä lehdet suosituimmuusjärjestyksessä:
 
HAAVA-LEHTI
HOITOTIEDE
TUTKIVA HOITOTYÖ
GARTNER TIDENDE
TRÄDGÅRDSNYTT
PUUTARHA & KAUPPA
SAIRAANHOITAJA
GARTNERYRKET
AMMATTIKASVATUKSEN AIKAKAUSKIRJA
KM VET
HEVOSURHEILU
EKOLOGISKT LANTBRUK
KOTIPUUTARHA
KULUTTAJA
METSÄSTYS JA KALASTUS
VIHERPIHA
 
Ahkerimmin lehtiä luettiin Lepaan, Mustialan ja Forssan kirjastoissa.  Yhteensä seurannan aikana avattiin 250 lehteä.
 
Saimme kyselyn yhteydessä 33 palautetta.  Yleisesti lehtikokoelmamme laajuutta ja monipuolisuutta kiiteltiin sekä opiskelun että ajan tasalla pysymisen kannalta.  Samalla toivottiin, että lehtikokoelmaa ei supistettaisi. Joitain uusia lehtitilaustoiveitakin tuli, ja harkitsemme toki niitä.  Someron lehti ja Playboy jäävät kyllä tilaamatta 😉
Lehtiä haluttiin myös lainattaviksi.  Tätä emme kuitenkaan tässä vaiheessa toteuta, mutta kannattaa muistaa, että kirjastoissamme on mahdollisuus skannata artikkeli omaan käyttöön ilmaiseksi.
 
Olemme reagoineet kyselyyn saman tien.  Iloksemme voimmekin todeta, että henkilökunnalle suunnatussa kyselyssämme eniten mainintoja kerännyt Maaseudun tulevaisuus ja sen arkistot ovat jo nyt luettavissa Hamkin verkossa osoitteessa:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/
Kannattaa myös kurkata Koneviestin verkkosivuja:
http://www.koneviesti.fi/
 
Sekä MT:n että Koneviestin suositusselaimia ovat Mozilla Firefox ja Google Chrome. Internet Explorerilla näköislehtiä ei voi lukea.
 
Eikä siinä kaikki: viimeistään vuoden 2018 alussa lävähtävät luettaviksi ePress-palvelun sanomalehdet vuoden arkistoineen.  ePressissä on Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueelta muun muassa Aamulehti, Aamuposti, Forssan Lehti,Hämeen Sanomat, Hämeenkulma, Janakkalan Sanomat, Keski-Häme, Lopen Lehti ja Valkeakosken Sanomat.  Myös muita merkittäviä kotimaisia sanomalehtiä on laajasti mukana, kuten Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Satakunnan Kansa, Etelä-Suomen Sanomat ja Hufvudstadsbladet.  ePressistä kerromme myöhemmin lisää.  Voit katsoa jo nyt ePressin lehtivalikoimaa:  https://www.epress.fi/
 
LEHTIKYSELY HENKILÖKUNNALLE
 
Teimme henkilökunnalle suunnatun kyselyn, jossa ammattialojen asiantuntijoita pyydettiin arvioimaan lehtikokoelmaamme. Saimme 39 vastausta.  Kuusitoista henkilöä jätti vapaata palautetta. Kysyimme mitä lehtiä henkilökunta itse seuraa ja mitä he suosittelevat opiskelijoille luettaviksi.
 
Tässä kaksi henkilökunnan eniten lukemaa lehteä aloittain:
 
Ammatillinen opettajakorkeakoulu / AOKK:     Aikuiskasvatus ja Ammattikasvatuksen aikakauskirja
Biotalous / BITA:                 Maaseudun tulevaisuus ja Metsälehti
Hyvinvointiosaaminen / HYOS:             Hoitotiede ja Janus
Teknologiaosaaminen / TEOS:             Rakennuslehti ja Tekniikka & Talous
Yrittäjyys ja liiketoiminta / YRLI:        Talouselämä ja Taloustaito
 
Ja näitä henkilökunta suosittelee opiskelijoiden luettaviksi:
 
Ammatillinen opettajakorkeakoulu / AOKK:    Ammattikasvatuksen aikakauskirja ja Aikuiskasvatus
Biotalous / BITA:                 Maaseudun tulevaisuus ja Metsälehti
Hyvinvointiosaaminen / HYOS:             Hoitotiede ja Tutkiva hoitotyö
Teknologiaosaaminen / TEOS:             Rakennuslehti ja Tekniikka & Talous
Yrittäjyys ja liiketoiminta / YRLI:        Harvard Business Review  ja Talouselämä
 
Kuten tulokset osoittavat, niin henkilökunta lukee paljolti samoja lehtiä, joita he suosittelevat opiskelijoillekin luettaviksi.
 
Henkilökunnan kyselyssä nousi esiin joitain kommentteja.  Tässä vastauksiamme.
 
Kommentti: “Jokaiseen kampuskirjastoon pitäisi tulla painettuna Hamkin toimialueen keskeisimmät sanomalehdet.”
Vastaus: Olemme samaa mieltä siitä, että keskeiset lehdet on hyvä tulla Hamkin kirjastoihin.  Kirjasto onkin yhdessä Hamkin talousjohdon kanssa päättänyt, että otamme käyttöön elektronisen ePress-palvelun, jolloin lähes kaikki kotimaiset merkittävät sanomalehdet ovat kaikkien ulottuvilla miltä tahansa Hamkin verkossa olevalta laitteelta. Samalla kaikki ePressissä olevien painettujen sanomalehtien tilaukset lopetetaan koko yhtymässä.  ePressissä on ainakin aluksi viisi yhtäaikaista käyttäjää.
 
Kommentti: ”Ulkomaisiin artikkelitietokantoihin pääsy tukisi tutkimustoimintaa.”
Vastaus: Lehtiä ja linkkejä niiden mahdollisiin kokotekstiversioihin kannattaa hakea Hamkin Finnasta, oli kyse sitten koti- tai ulkomaisista lehdistä.  Verkkolehtiä on tarjolla yli 9 000 kappaletta.  Ulkomaisia lehtiartikkeleita voi hakea joko erillisistä tietokannoista (kuten Ebsco, Emerald Insight, ProQuest BusinessSource, Cinahl tai Science Direct) tai sitten Finnan monihaun avulla osoitteessa:
https://www.hamk.finna.fi/Primo/Advanced
 
Kommentti:  “Myös teollisuuden asiakaslehdet ovat tärkeitä tiedon lähteitä. Sisältävät aina myös tiukkaa asiaa mainoksen ohella.”
Vastaus: Pitää varmasti paikkansa, joillakin koulutusaloilla enemmän kuin toisilla.  Asiakaslehdet täydentävät ammatti- ja tieteellisten lehtien tarjoamaa tietoa. Käsityksemme mukaan asiakaslehdet ovat useimmiten tilattavissa ilmaiseksi tai luettavissa vapaasti verkossa.  Kirjasto voi toki lisätä olennaisten asiakaslehtienkin näkyvyyttä esimerkiksi luetteloimalla lehden Hamkin Finnaan.
 
Kiitos kaikille kyselyihin vastanneille!  Takuuvarmasti palaamme lehtiasioihin myöhemmin.  Ja sillä aikaa, kirjasto ottaa mielellään palautetta kokoelmistamme ja palveluistamme milloin tahansa.  Tarkempia tietoja kyselystä ja sen tuloksista voi kysyä Kari Mikkoselta.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]