Koululaisten sadan vuoden työt kertovat suomenhevosen roolista ja historiallisista tilanteista
Koululaisten tekemiä hevosaiheisia piirustuksia ja muita kuvallisia töitä kartoittanut tutkimus avaa uudenlaisen näkymän suomenhevosen historiaan sekä hevosen taloudelliseen ja kulttuuriseen merkitykseen.
Tutkimuksen on tehnyt opinnäytetyönään hevostalouden opiskelija, taiteen tohtori Tarja Kankkunen.
- Tarkoitukseni on nostaa esiin erityisesti suomenhevosen tarinaa sellaisena kuin se ilmenee koululaisten hevosia esittävissä oppilastöissä noin 100 vuoden ajalta. Olen tutkinut, kuinka hevoset esiintyvät oppilaiden piirroksissa ja maalauksissa eri aikoina, eri tehtävissä ja eri rooleissa. Kuvista välittyvä ihmisen ja hevosen suhde on lämmennyt 100 vuoden kuluessa, Tarja Kankkunen kertoo.
Tutkimuksessa on koottu 408 oppilastyön tiedot aikajärjestykseen, jaettu ne viiteen ajanjaksoon ja eritelty määrällisiksi piirteiksi. Tuloksista näkyy, että koululaisten hevosaihetyöt heijastelevat paitsi hevosen rooleja, myös kunkin ajanjakson historiallisia tilanteita ja sosiokulttuurista todellisuutta. Opinnäytetyö osuu hyvin Suomi 100-juhlavuoteen, jolloin suomenhevosen kantakirjaus täyttää 110 vuotta.
Erkki Kiviojan (1.lk, Heinolan keskikoulu) piirustus vuodelta 1953. Kuva Aalto-yliopiston Kuvataidekasvatuksen historia-arkistosta.
– Piirustuksessa mies kuljettaa viljakuormaa hevosella. Valjaat on kuvattu niin osuvasti, että arvelen hevosen kanssa touhuamisen olleen tekijälle tuttua, analysoi Tarja Kankkunen.
Tarja Kankkunen esittelee tutkimustaan 23.11. klo 13-14.30 HAMKin Mustialan kampuksella.
Lisätietoja:
Tarja Kankkunen, etunimi.sukunimi@student.hamk.fi, puh. puh. 040 7060 023
Sirpa Pussinen, etunimi.sukunimi@hamk.fi , puh. 050 5749 207
Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan Theseus-opinnäytetyöarkistosta
[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]