Koulutusta ja kohtaamisia hevoskasvatuksen tueksi - Hämeen ammattikorkeakoulu
Koulutusta ja kohtaamisia hevoskasvatuksen tueksi

Koulutusta ja kohtaamisia hevoskasvatuksen tueksi

29.03.2017 08:43

Sunnuntaina 26.3. Lahden Jokimaalla kokoontui runsas joukko hevoskasvatuksesta kiinnostuneita ihmisiä, kun HAMKin ja Suomen Hippoksen yhdessä toteuttama Uudet hevoskasvattajat -hanke starttasi.

Hankkeen tarkoituksena on innostaa ja kannustaa uusia ihmisiä hevoskasvatuksen pariin.

Starttitilaisuudessa paneuduttiin kotimaisen hevoskasvatuksen ajankohtaisiin lukuihin ja tulevaisuuden näkymiin, kun Minna Mäenpää Hippoksesta esitteli kasvatusvuoden 2016 tilastoja. Varsamäärissä ollaan hiljalleen taas tulossa ylöspäin. Suomessa kasvatetut hevoset ovat laadukkaita ja vertailukelpoisia suurempien kasvatusmaiden kanssa.

Sirpa Pussinen Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) avasi hevosyrittäjien tulevaisuuden suunnitelmia. Toimintaansa jatkavien yrittäjien määrä suhteessa muihin maatalouden tuotantosuuntiin on merkittävästi suurempi, ja toiminnan kehittämiseen ja kouluttautumiseen panostetaan.

kummit1_00px.jpg

Kasvattajakummit Ronja Salmen haastattelussa. (Kuva: Menna Rantala)

Sukupolvenvaihdosten kokemusasiantuntija, maitotilallinen Liisa Murto sai yleisön useammankin kerran nyökkäilemään puhuessaan jatkamisesta ja jaksamisesta sekä osaamisen ja vastuiden siirtämisestä maatiloilla. – Työn vastuista, haasteista ja ongelmista huolimatta elämässä on laatua, totesi Murto.

Kasvattajakummeilla pitkäaikaista osaamista

Kohtaamisia uusien ja pitkään elämäntyönsä hevoskasvatuksen parissa tehneiden kanssa mahdollistetaan kummitoiminnan kautta. Tilaisuudessa esiteltiin kasvattajakummit ja heidän tarinansa.

Mukaan hevoskasvatuksen mentoriksi ja omaa osaamistaan jakamaan ovat lähteneet ratsukasvattaja ja ratsastuskouluyrittäjä Erja Saartia sekä eläinlääkäri ja suomenpienhevoskasvattaja Soile Pakkanen Kaakkois-Suomesta. Hämäläistä hevoskasvatusta edustavat poni- ja pienhevoskasvattaja Lia Merimaa, ratsukasvattaja ja oriaseman pitäjä Eeva-Liisa Penttilä sekä suomenhevosravikasvatuksesta tuttu nimi Kari-Markku Karjalainen. Keski-Suomesta kummin videoterveisensä uusille hevoskasvattajille välitti Vieskerin siittolaeläinlääkäri Tiina Eskonen, lämminverikasvattaja itsekin. Uudeltamaalta mukaan kasvattajakummitoimintaan ovat lupautuneet suomenhevosia kasvattaja Maria Henttala sekä ratsukasvattaja Marjo Vainikka. Varsinais-Suomea edustavat Irma-Riitta Tammelin sekä toisen sukupolven ratsukasvattaja Taikku Lehtonen.

Laadukkaiden urheilu- ja käyttöhevosten kasvatuksen lisäksi kaikkia kasvattajakummeja yhdistää halu seurata omien kasvattiensa kehitystä ja menestystä, jatkoi varsa sitten omaa polkuaan kasvattajan tai jonkun muun opetuksessa ja valmennuksessa. Myös kasvatustoiminnan suunnitelmallisuus ja kannattavuus nousivat esille kummien puheenvuoroissa. Jokaisella varsalla tulee aina olla suunnitelma.

Kysymykseen, mikä on parasta hevoskasvatuksessa, saatiin kaikilta kasvattajakummeilta sama vastaus – Ne aikaiset aamut, kun varsa on syntynyt ja tiedät, että kaikki on hyvin.

Starttitilaisuus kokonaisuudessaan sekä kasvattajakummien videoterveiset ovat katsottavissa Uudet hevoskasvattajat -kanavalta YouTubesta

Revenge-Kari-Venäläinen-3_500px.jpg 

Uudet hevoskasvattajat -lähdössä loimen vei Revenge ja Kari Venäläinen. (Kuva: Iita-Maria Ahtiainen)

Lisätietoja:

Menna Rantala, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK)
p. 040 352 9913 tai sp. menna.rantala@hamk.fi

Uudet hevoskasvattajat -koulutushanke on saanut rahoitusta EU-osarahoitteisesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta (2014–20). Hankkeen toteutuksesta vastaa Hämeen ammattikorkeakoulu yhteistyössä Suomen Hippoksen kanssa. Hankealueena on Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusalueet.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]