Laatuun kannattaa panostaa – opinnäytetyönä laatukäsikirja - Hämeen ammattikorkeakoulu
Laatuun kannattaa panostaa – opinnäytetyönä laatukäsikirja

Laatuun kannattaa panostaa – opinnäytetyönä laatukäsikirja

26.04.2017 12:06

HAMKissa rakennusmestariksi opiskeleva Toni Lukka laati opinnäytetyönään laatukäsikirjan Rakennusliike Leimarakentajat Oy:lle.

Laatukäsikirjalla saatetaan kirjalliseen muotoon yrityksen laatujärjestelmän kehittämistyö. Nyt valmistumassa olevan laatukäsikirja sisältää laatupolitiikan ja -järjestelmän toiminnan kuvauksen sekä laadunohjauksen ja -varmistuksen toimenpiteet.

– Laatukäsikirja on tarpeen, sillä tulevaisuudessa laadun merkitys korostuu. Rakennusalalla on paljon kilpailua. Laadukas tuote antaa yrityksestä hyvän kuvan asiakkaille ja antaa yritykselle kilpailuedun muihin nähden. Hyvän ja tasaisen laadun tekemistä varten yritys tarvitsee selkeät suuntaviivat ja ohjeet, jotka ohjaavat tuotantoa, kuvaa Toni Lukka. 

Haastavaksi työn teki se, että yrityksellä ei ollut minkäänlaista aiempaa kirjallisessa muodossa olevaa laatukäsikirjaa, vaan laatua on tehty rakentamisosaamisen, -tiedon ja työnjohtamisen avulla. Opiskelija joutui perehtymään laajaan teoria-aineistoon ja soveltamaan sitä yrityksen käytännön toimintaan.

– Opinnäytetyö on hyvä esimerkki ammattikorkeakoulun tarjoamasta kehittämistyöstä, joka on suoraan yrityksen hyödynnettävissä, summaa työn ohjannut lehtori Sami Niku-Paavo.

Työn tilaajan näkemyksen kertoo projektipäällikkö Kai Tolvanen:

– Olemme tyytyväisiä erityisesti siihen, että opiskelu on mahdollistanut opiskelijan perehtymisen yritykseen ja nykyiseen tapaan aikaansaada laatua sekä siihen, että opiskelija oli aidosti kiinnostunut laadun kehittämisestä yrityksen näkökulmasta. Myös oppilaitoksen, opiskelijan ja yrityksen yhteistyö on tuonut työn tekemiseen uusia näkökulmia ja ajatuksia, joita aiomme hyödyntää jatkossa.

Opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto Theseuksessa.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]