Lähiruoka löysi tiensä ravintoloihin – annoksia tarjolla Hämeenlinnan torilla 17.6. - Hämeen ammattikorkeakoulu
Lähiruoka löysi tiensä ravintoloihin – annoksia tarjolla Hämeenlinnan torilla 17.6.

Lähiruoka löysi tiensä ravintoloihin – annoksia tarjolla Hämeenlinnan torilla 17.6.

12.06.2017 14:43

Hämeenlinnassa on paikallisten ravintoloiden ja ruuantuottajien yhteistyön tuloksena syntynyt viisi lähiruoka-annosta, joita on mahdollista maistella Hämeenlinnan torilla 17.6. klo 13–17 järjestettävässä Syödään yhdessä hämäläisittäin -tapahtumassa.

hameenlinnalainen-lahiruoka.jpg

Haudutettua Hattulan Herefordin häränrintaa, Tiirinkosken härkäpapu-cassoulet ja Kankaisten rypsiöljyaiolia à la Ravintola Piparkakkutalo. Kuva: Tapio Aulu.

Hämeenlinnan torilla järjestettävään Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -tapahtumaan haluttiin mukaan hämäläisistä raaka-aineista valmistettuja annoksia. Yhteistyötä lähti edistämään HAMKin Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen vetäjä Sanna Lento. Paikallisten raaka-aineiden käytöstä innostuivat Ravintola Piparkakkutalon keittiömestari Ismo Aho sekä Fresno American Dinerin keittiöpäällikkö Arto Korhonen.

Keittiömestareiden ja hämäläisten ruuantuottajien yhteistyön tuloksena syntyi kuluneen talven ja kevään aikana viisi lähiruoka-annosta. Annokset ovat tarjolla 17.6. ensimmäistä kertaa järjestettävässä Syödään yhdessä hämäläisittäin -päivässä niin kauan kuin aineksia riittää. Yhteistyön tuloksena lähiruokatuotteita on päässyt jo ravintoloiden ruokalistoille.

Annoksissa hämeenlinnalaista härkäpapua

Hämeenlinnalaisen Tiirinkosken Tehtaan härkäpapua on käytetty monessa annoksessa, niin rouheena, papuna kuin kasvispihveissäkin. Proteiinipitoinen härkäpapu viljellään Tiirinkosken pelloilla ja myydään erilaisina tuotteina suoraan tilalta sekä vähittäiskauppojen kautta. Tiirinkoskelta tulee myös Fresnon lammasburgerin pihviin käytetty jauheliha. Ravintola Piparkakkutalon katuruokamenun pääruoka-annoksen häränrinta on sekin läheltä, Hattulan Herefordilta naapurikunnasta.

Muut lähiruoka-annosten raaka-aineet tulevat Jokioisten kartanolta Forssasta, Tuloiselan marjatilalta Hämeenkoskelta, Kankaisten Öljykasveilta Janakkalasta, Orastavalta Auringolta Forssasta, Husulan puutarhalta Hollolasta ja Maustepörssiltä Hämeenlinnasta.

Maaseutupolku ruuan juurille

Syödään yhdessä hämäläisittäin -tapahtumassa torilla klo 10–14 järjestettävä perheille suunnattu Maaseutupolku kertoo ruuasta ja sen tuotannosta. Polulla kuljetaan viljan reittiä pellolta valmiiksi vohveliksi, opitaan mitä villiyrttejä voi syödä ja tutustutaan mehiläistarhaukseen ja maatilan eläimiin.

Päivän tapahtumia ovat mukana järjestämässä Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys, HAMKin Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke, MTK Hämeen Kasvua Hämeessä -hanke, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Etelä-Hämeen Martat ja Hämeenlinnan Seudun 4H.

Lisätietoja

MTK Häme Kasvua Hämeessä -hanke
Siri Taalas, p. 040 5454117, sp. etunimi.sukunimi@mtk.fi

HAMK Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke (Tiedokas)
Sanna Lento, p. 040 5096443, sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]