Mustialan tutkimus- ja opetusmaatila siirtymässä luomuun - Hämeen ammattikorkeakoulu
Mustialan tutkimus- ja opetusmaatila siirtymässä luomuun

Mustialan tutkimus- ja opetusmaatila siirtymässä luomuun

04.09.2017 15:44

Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja opetusmaatilalla ollaan siirtymässä luonnonmukaiseen tuotantoon kahden vuoden siirtymäajalla siten, että tilan tuotanto olisi kokonaan luomua keväällä 2020.

Opetusmaatilalla on peltoa 185 ha ja vuonna 2015 käyttöönotetussa pihatossa on 80 lypsylehmää sekä yhteensä 65 hiehoa ja vasikkaa.

Tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto ja eläinten rehun tuottamisen lisäksi on viljelty erikoiskasveja, mm. rapsia ja kuminaa. Muutoksen jälkeen maidontuotannon suhteellinen osuus kasvaa ja viljelyssä siirrytään lähinnä eläinten rehun sekä leipäviljojen kasvattamiseen. Tällä hetkellä Mustialassa tuotetaan 750 000 litraa maitoa vuosittain. 

”Toimenpiteitä siirtymän toteuttamiseksi on jo tehty. Taustasyinä on yleinen maatalouden kehitys sekä luomutuotannon parempi kannattavuus”, Maaseutuelinkeinojen koulutuksen koulutuspäällikkö Jukka Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan luomutuotantoon siirtyminen ei vaikuta Mustialassa tarjottuun koulutukseen juurikaan.
”Tämä tarjoaa yhden lähestymistavan lisää. Opetettavat asiat ovat kuitenkin pitkälti samoja, oltiin luomussa tai ei. Lisäksi opiskelijat jatkossakin suorittavat harjoitteluita paitsi Mustialassa, myös ulkopuolisilla tiloilla.”

Suomen ensimmäinen käytännöllis-tietopuolinen maanviljelysoppilaitos Mustialassa aloitti toimintasa jo vuonna 1840. Kyseessä on HAMKin vanhin kampus.

Luomuaamupäivä Mustialassa 6.9.

 Yhteistyö- ja kehittämismahdollisuuksien kartoittamiseksi HAMKin Mustialan yksikkö järjestää luomuaamupäivän keskiviikkona 6.9.2017 klo 9-12 osoitteessa HAMK Mustiala, Vanhan opiston Juhlasali, Mustialantie 105, Tammela. Median edustajat ovat tervetulleita paikalle.

Ohjelma:
9.00 – 9.20 Hiljaa hyvä tulee – luomunäkymät Hämeessä, Päivi Rönni MTK Häme
9.20 – 10.20 Kokemuksia luomuviljelystä
Hannu-Pekka Syrjälä ja Katja Sihvonen, Syrjälän lammastila Tammela
Aku Länninki, Länningin tila Forssa
Jonna Ukkola, Halmelan tila Loppi
10.20 – 10.40 Aluetukku –toimintamallilla lähi- ja luomuruokaa ammattikeittiöille kustannustehokkaasti ja ekologisesti, Kimmo Remes LähiPuoti Remes oy
10.40 – 11.30 Luomu mahdollisuutena Mustialassa sekä keskustelu alueellisista kehittämistarpeista ja yhteistyömahdollisuuksista, Jukka Korhonen HAMK
11.30 – 12.00 Osallistumme luomupuuron syönnin ME-tempaukseen Huttulassa

Lisätiedot:
Luomuun siirtyminen: Jukka Korhonen, koulutuspäällikkö,  Maaseutuelinkeinot –koulutus, Hämeen ammattikorkeakoulu sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi, p. 0407608375
Luomuaamupäivä: Riitta Lehtinen, projektipäällikkö, Biotalouden tutkimusyksikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi, p. 0505745383

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]