Opiskelijoiden tekemä opas kannustaa kampaamoita kestävään toimintaan - Hämeen ammattikorkeakoulu
Opiskelijoiden tekemä opas kannustaa kampaamoita kestävään toimintaan

Opiskelijoiden tekemä opas kannustaa kampaamoita kestävään toimintaan

22.03.2017 15:06

Juuri ilmestyneen Kestävä kampaamo -oppaan takaa löytyy ryhmä HAMKin kestävän kehityksen opiskelijoita. Vastaavaa kestävän kehityksen teemoja laajasti käsittelevää opasta ei ole aiemmin ollut suomeksi saatavilla.

Kestävä kampaamo -oppaan tarkoituksena on herätellä Suomen parturi-kampaamoita kestävään toimintaan. – Opas muistuttaa kestävästä kehityksestä. Suomessa on yli 10 000 parturi-kampaamoyrittäjää, ja paljon tehdään jo kestävän kehityksen mukaisia valintoja, kertoo opasta tekemässä ollut opiskelija Pilvi Liikkanen.

Taustalla tutkimukset ja haastattelut

Työ oppaan eteen alkoi marraskuun 2016 alussa kestävä kehitys -moduulissa. Moduulin opiskelijat perehtyivät pienryhmissä aiheeseen erilaisten teemojen kautta. – Jokainen ryhmä tuotti tutkielman tietystä kestävään kehitykseen ja kampaamoihin liittyvästä aiheesta. Näitä aiheita olivat esimerkiksi kemikaalit, kierrätys, työhyvinvointi ja se, kuinka motivoida pienyrittäjää tekemään kestävämpiä valintoja. Lisäksi kävimme haastattelemassa kuutta kampaamoa ympäri Suomen, kertovat moduulin opiskelijat Liikkanen, Minna Viikari ja Aino Kostiainen.

Kun jokainen ryhmä oli tehnyt koosteen omasta aihealueestaan, suunnittelivat Liikkanen, Viikari ja Kostiainen yhdessä Sari-Maarit Aapron ja Iida Salosen kanssa oppaan sisällön, rakenteen ja ulkoasun ja toteuttivat sen.

Ulkopuolinen toimeksiantaja oli lisäkannustin

Oppaan toimeksiantaja oli Surol Oy, joka on parturi-kampaamo- ja kauneustuotteisiin erikoistunut yleisagentuuri.  – Oli tosi kiva tehdä sellaista hommaa, jonka lopputulos tulee oikeasti käyttöön. Se antoi ainakin itselleni paljon lisämotivaatiota, kertoo Kostiainen. – Oppaan piti olla kutsuva, kannustava, positiivinen ja innostava, jotta ihmiset tarttuvat siihen. Tästä tuli tarkoitus työlle, iloitsee Liikkanen.

Oppaan levittämisessä tehdään yhteistyötä Pinni-lehden kanssa, jonka kautta opasta olisi tarkoitus levittää kaikkiin Suomen kampaamoihin. – Ekologisista syistä teimme vain sähköisen oppaan, eikä sitä painettu paperille, selventää Liikkanen.

Oppaan toimeksiantaja Miimi Nissinen Surolilta oli todella tyytyväinen lopputulokseen. – Lopputulos ylitti kyllä kaikki toiveet. Kuulin HAMKin kestävän kehityksen koulutuksesta muutama vuosi sitten, ja siitä asti on muhinut mielessä yhteistyö. HAMK ja opiskelijat tarttuivat sinänsä aika laajaan tehtävänantoon todella aktiivisesti ja omatoimisesti, ja vaikka aikataulu oli tosi tiukka, valmista tuli. Oppaasta tuli todella käytännönläheinen ja upean näköinen. Sen takana olleen tutkimustyön raportit olivat myös todella laajoja ja perehtyneitä, Nissinen kehuu.

Ryhmälle sopiva haaste

Vastaavaa opasta ei ainakaan opiskelijoiden tietojen mukaan ole aiemmin tehty. – Kampaamoille on tehty esimerkiksi jäteoppaita, mutta ei haastattelu- ja tutkimuspohjaista sekä näin laajasti kestävän kehityksen näkökulmia käsittelevää opasta, kertoo Viikari.

Liikkanen, Viikari ja Kostiainen opiskelevat ensimmäistä vuotta. Oppaan tekemistä ei silti pidetty liian haastavana. – Tehtävä oli sopivan haastava, ja oikeastaan siitä tuli mukava boosti opintojen alkuun, toteaa Liikkanen. – Itsenäisesti tehtynä tämä olisi varmasti ollut liian haastava, mutta ryhmälle juuri sopiva, komppaa Viikari.

Tutustu oppaaseen osoitteessa www.hamk.fi/kestavakampaamo.

Kestävä kampaamo oppaan kansikuva

Lisätiedot

lehtori Tero Ahvenharju, p. 040 523 4475 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]