Pienin askelin kohti tutkintoa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Pienin askelin kohti tutkintoa

Pienin askelin kohti tutkintoa

02.01.2017 15:35

Hoitoalan opettaja ja opiskelija Merja Kallio osaa sekä opettaa että opiskella itsekin työn ohessa.

Merja Kallio on opiskellut koulutusjärjestelmän läpi askel kerrallaan.​

– Apuhoitajaksi valmistuin 1982 päiväopinnoista, mutta sen jälkeen olen kouluttautunut työn ohessa sairaanhoitajaksi, sairaanhoitajaksi (AMK) ja äskettäin myös sairaanhoitajaksi (ylempi AMK).

Opiskelu on Merjan mielestä taito siinä missä muutkin opittavat asiat. Oleellista on ajankäytön hallinta, opiskelun systemaattisuus sekä taito rajata m,ja luokitella asioita. Salaisuus piilee pienten askeleitten ottamisessa tasaisesti kerrallaan.

 
soteyamk.jpg

– Sairaalatyössä opin jaksottamaan elämääni kolmen viikon periodeissa ja vastaavaa suunnittelujaksotusta toteutan nytkin: teen suunnitelman tarkasti aina kahden viikon osalta, osapuilleen seuraavien viikkojen osalta. Palkkatyön vaatimukset antavat suunnittelulle perustan, jonka jälkeen lisään suunnitelmaan koulutukseen liittyvien tehtävien palautusajat ja lähipäivät, joita YAMK-koulutuksessa oli keskimäärin muutama päivä kuukaudessa. Tämän päälle tuli opinnäytetyöprosessi, jolle oli varattava aikaa paljon, sillä se on laajuudeltaan 30 opintopistettä eli 800 tuntia.

Myös ystäville ja vapaalle on selkeästi otettava oma aikansa. Näin suuri tutkinto muuttuu pieniksi palasiksi ja hallittavaksi osaksi peruselämää.

– Olen 54-vuotias, työskennellyt sote-alalla 33 vuotta. Meidän sosiaali- ja terveysalan johtaminen ja kehittäminen-ryhmässä opiskelijoiden keski-ikä on noin 45–50 vuotta, joten ikänikin puolesta sovin hyvin joukkoon.

Opintojen Merja sai valmiiksi tavoitteensa mukaisesti keväällä 2017, ja nyt on vuorossa uraunelman toteuttaminen:

– Se olisi varmaan se, että tätä uutta tietoa saisi vielä aidosti hyödyntää ja soveltaa esimiestyössä uudelleen. Olen toiminut esimiehenä ja tykkään sen työn tehtävistä ja haasteista.

teksti ja kuva: Sara Kaloinen

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]