Ruokaoivalluksen kolmas sija HAMKin opiskelijoille - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ruokaoivalluksen kolmas sija HAMKin opiskelijoille

Ruokaoivalluksen kolmas sija HAMKin opiskelijoille

30.03.2017 13:28

Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat ovat sijoittuneet kolmanneksi valtakunnallisessa ruokainnovaatiokilpailussa.

Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen järjestämään nuorten ruokainnovaatiokilpailu Ruokaoivallukseen tuli lähes 90 kilpailutyötä. Kilpailun parhaimmisto palkittiin 29.3.2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (Xamk).

– Ruokainnovaatiokilpailun tavoitteena oli innostaa nuoria ruoanlaittoon ja erityisesti lähiruoan käyttöön. Kilpailu onnistui upeasti. Kilpailutöitä saatiin lähes 90, joiden laatimiseen osallistui lähes 120 henkilöä. Myös valtakunnallisuus toteutui, koska osallistujat olivat ympäri Suomen, projektipäällikkö Taina Harmoinen Xamkista iloitsee kilpailun onnistumisesta.

Espoolaisen Anna-Maija Rauramaan, 20, kehittämä nopea proteiinipasta voitti elintarvike tai raaka-aine -sarjan. Toisen sijan saavutti elintarvikealan opiskelija Henna Hytönen, 29, Seinäjoen ammattikorkeakoulusta yhdessä Tampereen yhteiskoulun lukiota käyvän Reetta Rossin, 17, kanssa juurespohjaisilla ketsupeilla, joissa ei ole olleenkaan tomaattia.

HAMKin bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoiden Sara Kujansuun, 20, Karl Niemisen, 26, ja Santtu Onikin, 28, ideoima maustettu marja-snack Marsu-óla voitti elintarvikesarjan kolmannen palkinnon. Tuote on naposteltavaksi tarkoitettu maustettu tai suolattu ja pakastekuivattu marja-snack.

Arviointiraadin mukaan HAMKin opiskelijoiden kilpailutyö on innovatiivinen ja uudenlainen. Tuotteessa hyödynnetään paikallisia elintarvikkeita ja tuote on kaupallistettavissa erityisesti ulkomaan markkinoille.

Santtu-Onikki_SaraKujansuu_Karl-Nieminen_HennaHytönen_Anna-Maija-Rauramaa_500px.jpg

Santtu Onikki (takana vas.), Sara Kujansuu ja Karl Nieminen palkintojenjakotilaisuudessa yhdessä Henna Hytösen (edessä vas.) ja Anna-Maija Rauramaan kanssa. Kuva: Darcmedia / Manu Eloaho.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu järjesti Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeessa nuorten valtakunnallisen ruokainnovaatiokilpailun 4.10.2016–28.2.2017 16–29-vuotiaille opiskelijoille. Eri alojen asiantuntijoista koostunut arviointiraati valitsi kolmen sarjan parhaimmiston valintakokouksessaan 17.3.2017. Arviointikriteereinä olivat innovatiivisuus, työn kaupallistaminen, eteläsavolaisen lähiruoan ja lähiruokaketjun hyödynnettävyys sekä ekologisuus ja kestävyys. Kunkin sarjan voittaja saa kilpailun yhteistyökumppaneilta 1000 euron tunnustuspalkinnon ja kahdelle seuraavalle koottiin eteläsavolaisista elintarvikkeista muhkeat tuotepalkinnot.

Kunniakirja_marsu-ola_500px.jpg

Marsu-óla-tuotteelle myönnetty kunniakirja. Kuva: Darcmedia / Manu Eloaho.

Kilpailun kaikkien sarjojen palkitut löytyvät hankkeen julkaisemasta tiedotteesta

Kilpailun arviointiraatiin kuuluivat Marika Rikkonen HKScan Finlandista, Mika Marttinen Metokselta, Satu Nieminen ja Mika Korhonen Suur-Savon Osuuskaupasta, Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskuksesta, Risto Laiho Suomen Pakkausyhdistyksestä, Riitta Kaipainen Ekoneum ry:stä, Kirsi Mutka-Paintola Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista sekä Teija Rautiainen, Markku Rossi ja Taina Harmoinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Etelä-Savon ruokaviesti -hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon Ely-keskus. Hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Lisätietoja:

HAMKin bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoiden kilpailutyö: Susanna Peltonen, lehtori, p. 040 352 2651 tai susanna.peltonen(at)hamk.fi

Ruokaoivallus-kilpailu: Taina Harmoinen, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 040 662 5560, taina.harmoinen(at)xamk.fi

Kuvatiedustelut palkintojen jaosta: Miia Savolainen, projektityöntekijä, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 040 536 4768, miia.savolainen(at)xamk.fi

www.xamk.fi/ruokaviestiwww.ruokaoivallus.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]