Valkuaisfoorumin Innovaatiomessuilla katsotaan tulevaisuuteen 14.3. - Hämeen ammattikorkeakoulu
Valkuaisfoorumin Innovaatiomessuilla katsotaan tulevaisuuteen 14.3.

Valkuaisfoorumin Innovaatiomessuilla katsotaan tulevaisuuteen 14.3.

10.03.2017 13:08

Kaikille avoimet Valkuaisfoorumin Innovaatiomessut järjestetään HAMKin Mustialan yksikössä (Mustialantie 105, Tammela) tiistaina 14.3. klo 12 – 15. Lounastarjoilu on klo 11 – 12.

Innovaatiomessut kokoaa ruokaketjun toimijoita verkostoitumaan ja pohtimaan uusia ratkaisuja valkuaisomavaraisuuden edistämiseksi. Tilaisuuden avauspuheenvuorot pitää MTK:n vilja-asiamies Max Schulman ja VTT:n tutkimuspäällikkö Raija Lantto. Lisäksi paikalla on laaja-alainen toimijaverkosto esittelemässä ratkaisujaan valkuaisomavaraisuuden lisäämiseksi. Päivän annin kokoaa “Askelmerkit suurempaan valkuaisomavaraisuuteen” -paneelikeskustelu.

Kotimaista valkuaista tarvitaan

Kotimaisten valkuaiskasvien, erityisen herneen ja härkäpavun, viljely ja käyttö on ollut nosteessa viime vuosina. Tulevan kasvukauden kylvöalaennuste lupaa hyvää härkäpavulle, jonka viljely näyttää edelleen lisääntyvän. Suunta on oikea, sillä lisääntyneeseen kysyntään on pystyttävä vastaamaan tuotantoa kasvattamalla.

Nykyisissä ravitsemussuosituksissa kehotetaan lisäämään palkokasvien käyttöä valkuaisen lähteenä. Myös kotimaisuus on nostettu esiin. Suosituksissa todetaan, että kotimaiset palkokasvit, herne ja papu, ovat kestävämpiä valintoja kuin soija.

Kasvivalkuaista tarvitaan myös kotieläinten ruokinnassa ja rehuteollisuudessa. Valtaosa täydennysvalkuaisesta on tuontivalkuaista, pääasiassa rypsiä, rapsia ja soijaa. Jotta tuontirehujen tarvetta pystytään vähentämään, kotimaisista valkuaiskasveista pitää saada niin kilpailukykyisiä, että se kannustaa niiden viljelyyn ja käyttöön rehuna.

Hyönteiset tekevät tuloaan

Hyönteismarkkinat ovat avautumassa. Tämä luo aivan uudenlaiset mahdollisuudet valkuaisraaka-aineiden tuottamiseen. Jo nyt yrittäjät ovat aktivoituneet hyönteiskasvatuksessa niin alkutuotannossa kuin jatkojalostuksessa.

Nyt on tärkeää rakentaa valmiudet hyönteiskasvatukseen ja tuotteiden jatkojalostukseen. Kun lainsäädäntö mahdollistaa niiden elintarvikekäytön, kysyntä voi lisääntyä nopeasti. Siihen pitää pystyä vastaamaan kotimaisella tuotannolla ja tuotteilla. Uusia avauksia kehitellään myös mm. levä- ja mikrobiproteiinien käyttöön.

Innovaatiomessuilla kohdataan

Innovaatiomessuilla laaja-alainen toimijaverkosto esittelee ratkaisujaan valkuaisomavaraisuuden lisäämiseksi. Valkuaisomavaraisuus rakentuu osaamisesta, uusista innovaatioista ja yhteistyöstä. Innovaatiomessut on yksi paikka viedä näitä asioita eteenpäin.

Tapahtuman järjestää Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen -hanke. Hanketta toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus. Hämeen Liitto tukee hanketta EAKR-rahoituksella.

Ohjelma, lisätietoja ja ruokailuun ilmoittautuminen: www.hamk.fi/valkuaisfoorumi

Valkuaisfoorumi löytyy myös Facebookista ja Twitteristä.

Lämpimästi tervetuloa edistämään valkuaisomavaraisuutta!

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Katariina Manni, HAMK, etunimi.sukunimi@hamk.fi, p. 040 353 1149

Tutkimusprofessori Marketta Rinne, Luke, etunimi.sukunimi@luke.fi, p. 029 532 6482

Erikoistutkija Kaisa Kuoppala, Luke, etunimi.sukunimi@luke.fi, p. 029 532 6705

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]