Biohiilen käyttö ja mahdollisuudet - Hämeen ammattikorkeakoulu
Biohiilen käyttö ja mahdollisuudet

Biohiilen käyttö ja mahdollisuudet

07.03.2018 11:57

Biohiileen on ladattu paljon odotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan biohiilen käytöstä ja mahdollisuuksista Evolle.

Hämeenlinnan Evolla järjestetään kaikille avoin Biohiili-seminaari 9. maaliskuuta. Tilaisuuden järjestää InforME-hanke. Seminaarissa biohiilen mahdollisuuksista luennoivat alan johtavat asiantuntijat. Maaseudun sivistysliiton edustajat järjestävät biohiilen valmistuksesta näyttävän polttoesityksen. Lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelevät omia uusiutuva energia -kurssin projektejaan.

Aika ja paikka: 9.3. klo 8.30 alkaen. Saarelantie 1, 16970 Evo.

Biohiilestä on moneksi

Biohiili on astumassa suureen roolin ihmisten arjessa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä. Biohiiltä voidaan käyttää muun muassa maaperän parannukseen, hiilensidontaan ja jätteen käsittelyyn. Biohiiltä on tutkittu Suomessa viime vuosina erittäin aktiivisesti. Maailmalla biohiilelle etsitään ja testataan käyttökohteita innovatiivisesti. Biohiilen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kaupallinen hyödyntäminen on vasta alussa, mutta potentiaalia biohiilessä on paljon.

Biohiili on kiinteää ainesta, jota muodostuu kuumentamalla biomassaa. Biohiilen valmistusprosessi on yksinkertainen. Tervanpoltto ja häkäpönttöautot perustuvat samaan tekniikkaan, jolla biohiiltä valmistetaan. Biomassan lämpötila nostetaan ilman happea 300–700 asteeseen. Valmistustavat jakautuvat muutamaan eri menetelmään. Poltosta jäljelle jäänyt kiinteä aines on 80–90 prosenttisesti biohiiltä.

Prosessissa syntyy myös energiaa, kaasuja, öljyä ja nesteitä. Olennaista prosessissa onkin, että kaikki komponentit saadaan hyödynnettyä. Biohiili on hyvin huokoista ja sen maanparannusvaikutus perustuu ravinteiden ja veden pidätyskykyyn. Tämän lisäksi mikrobit ja pieneliöstö viihtyvät paremmin biohiilellä rikastetussa maaperässä. Biohiili pidättää painoonsa nähden moninkertaisesti vettä.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]