Digipaalauksen esittely Pälkäneellä 24.9.2018 - Hämeen ammattikorkeakoulu
Digipaalauksen esittely Pälkäneellä 24.9.2018

Digipaalauksen esittely Pälkäneellä 24.9.2018

14.09.2018 13:07

Digipaalausta eli rehupaalien sähköistä jäljitysjärjestelmää esitellään Aapismaidon tilalla Pälkäneellä 24.9.2018.

Paalitietojen yksilöinti ja jäljitys perustuvat paaliin kiinnitettävään sähköiseen tunnisteeseen. Tunnisteen avulla jokaiseen paaliin voidaan liittää juuri tätä paalia koskevat tiedot, esimerkiksi tarkka paikka, mistä kohtaa peltoa paalin sisältö on kerätty, lämpötila ja kosteus. Kerätty data tallentuu verkon pilvipalveluun, minkä ansiosta paalausta voi seurata etänä.

Paalaustraktorin kuljettaja voi merkitä paaliin erikoisominaisuuden (kuten laatupoikkeama) ilman, että hänen tarvitsee nousta traktorista esimerkiksi spraymaalaamaan sitä. Merkitty paali näkyy paalikartalla erivärisenä ja se voidaan siirtää sivuun.

Toiminta tehostuu datan hyödyntämisen avulla

Digipaalaus ei tee ainoastaan digitaalista paalivarastoa, vaan myöhemmin tietoa on mahdollista hyödyntää muun muassa viljely-, käyttö- ja ruokintasuunnitelmissa. Paalauksen jälkeen digipaali voidaan lukea erillisellä lukulaitteella. Kun paali on käytetty, se poistuu varastosaldosta. Tieto paalista kuitenkin jää ja on hyödynnettävissä myöhemmin, esimerkiksi vertailtaessa eri vuosien satoja keskenään.

Digipaali-hanke

RFID-tunnisteen luettavuutta on testattu Hämeen ammattikorkeakoulun vetämässä Digipaali –hankkeessa. Tunnisteen kehitys, tiedon hallinta ja käsittely ovat nyt siinä vaiheessa, että digipaalauksen esittely yleisölle on mahdollista. Tilaisuudessa voi seurata paalausta omalla puhelimella. Paali näkyy pisteenä älypuhelimen ruudulla satelliittikartassa kohta sen jälkeen, kun paali on saanut sidontaverkon ympärilleen.

Esittelytilaisuus 24.9. klo 14

Digipaalauksen esittely järjestetään ma 24.9.2018 klo 14-16 Aapismaidon tilalla (Aittomäentie 26, Pälkäne). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Kahvitarjoilujen järjestämisen vuoksi pyydetään ennakkoilmoittautuminen pe 21.9. klo 12 mennessä ilpo.polonen@hamk.fi

Katso video täältä.

Digipaali-hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Hanketta hallinnoi ja johtaa HAMKin biotalouden tutkimusyksikkö. Toteuttajina ovat biotalouden ja älykkäiden palveluiden tutkimusyksiköt ja Luke. Hanke on yksi kahdeksasta Suomessa toimivasta EIP-innovaatiohankkeesta ja osa EU:n EIP-AGRI verkostoa.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]