HAMK juhlistaa uuden Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönottoa - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK juhlistaa uuden Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönottoa
Hämeen ammattikorkeakoulu

HAMK juhlistaa uuden Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönottoa

26.10.2018 10:02

Hämeen ammattikorkeakoulu on ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna ottanut käyttöönsä avoimen lähdekoodin Koha-kirjastojärjestelmän. Käyttöönottoa juhlistetaan Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 31. lokakuuta. 

Array

Hämeen ammattikorkeakoulu otti lokakuun lopussa käyttöönsä kansainvälisen Koha-yhteisön kehittämän kirjastojärjestelmän. Järjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin ja toimii avoimen lähdekoodin Linux-käyttöjärjestelmässä. HAMK on ensimmäinen korkeakoulu Suomessa, jossa järjestelmä on nyt toiminnassa. Aiemmin Kohaa on otettu käyttöön yleisissä kirjastoissa. HAMKin jälkeen muun muassa Kansalliskirjasto ja yli 10 korkeakoulukirjastoa ovat siirtymässä Kohan käyttäjiksi. 

HAMK juhlistaa ensimmäistä korkeakoulukirjaston Koha-käyttöönottoa seminaarilla Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa. Tilaisuudessa vierailee opetusministeri Sanna Grahn-Laasonen. Seminaari on kaikille avoin, ja media on tervetullut paikalle. 

Avoimuuden tiellä tulevaisuuteen – avoimen lähdekoodin Koha korkeakoulukirjastoihin 

Paikka: HAMK, Hämeenlinnan korkeakoulukeskus, Auditorio C, Vankanlähde 9, 13100 Hämeenlinna 
Aika: Keskiviikko 31.10. kello 13.00 alkaen 
Tarkemmat tiedot seminaarin ohjelmasta ja ilmoittautumisesta löytyvät täältä
 
Korkeakoulukirjastot ovat käyttäneet pitkään Voyager-kirjastojärjestelmää, joka on elinkaarensa lopussa. Tavoitteena Voyageria käyttävillä kirjastoilla on, että kaikki vaihtavat järjestelmänsä vuoden 2019 loppuun mennessä. Vaihtoehtoina on ollut joko avoimen lähdekoodin Koha-järjestelmä tai kilpailutuksen kautta hankittava kaupallinen järjestelmä.  
 
Koha-kirjastojärjestelmän avulla voidaan tuottaa kaikki tavanomaiset kirjastopalvelut: kokoelmanhallinta ja asiakaspalvelu eli lainaus/palautus, varaukset, kirjastoaineiston kuvailu ja hankinta, kausijulkaisuhallinta sekä asiakasrekisteri. Avoimen järjestelmän etuna on, että yhden käyttäjätahon tekemä parannustyö hyödyttää kaikkia käyttäjiä.  

Suomessa Voyager-kirjastojen Koha-projekti käynnistyi huhtikuun alussa, ja HAMKissa järjestelmä saatiin käyttöön nopeasti. Sen mahdollisti tiivis yhteistyö Kansalliskirjaston, Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n ja osallistuvien kirjastojen asiantuntijoiden kesken. Käyttöönotto onnistui sujuvasti. 

Suomessa korkeakoulujen Koha-kirjastojärjestelmä tukeutuu Kansalliskirjaston ylläpitämiin kirjastojen palvelukokonaisuuden keskeisiin osiin. Niitä ovat verkkokirjasto Finna, aineistojen kuvailuympäristö Melinda sekä sanasto- ja ontologiapalvelu Finto, jotka yhdessä rakentavat saumattomasti toimivan palvelukokonaisuuden. 
 
Lisätietoja: 
Sinikka Luokkanen, tietopalvelupäällikkö, HAMK, 040 865 8885, etunimi.sukunimi@hamk.fi 

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU