HAMK pilotointikumppanina aIGO-hankkeessa - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK pilotointikumppanina aIGO-hankkeessa

HAMK pilotointikumppanina aIGO-hankkeessa

14.05.2018 15:21

HAMKin Älykkäät palvelut -tutkimusyksikkö on pilotointikumppanina aIGO -hankeessa, jossa asemanseutujen joukkoliikennettä kehitetään ympärivuotisella automaatiolla.

Vantaalla, Espoossa ja Hämeenlinnassa toteutettava pilottihanke on osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän AIKO-hanketta. AIGO -hankkeessa on mukana Sensible4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design, HAMK, TTY, LAMK ja Kyyti Group.

Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevia robottibussireittejä touko–elokuun välisenä aikana Vantaalla, Espoossa ja Hämeenlinnassa. Twizyihin on asennettu automaattiautoteknologiaa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään ja osaa liikkua liikenteessä itsenäisesti. Twizy kulkee tyypillisesti 20–35 km/h nopeudella ja reagoi muuhun liikenteeseen.

Kesän automaattiautojen pilotit ovat osa aIGO -hankketta, jossa kehitetään kotimaista ympärivuotiseen liikenteeseen kykenevää automaattibussia. Ensi talven aikana on tarkoitus samoilla reiteillä kokeilla Suomen talven kestävää, kotimaista robottibussia.

Kivistössä pääsee koematkustajaksi itsenäisesti kulkevaan autoon
Itsenäisesti kulkevia, automatisoituja Renault Twizy -testiajoneuvoja on testattu ja kehitetty Kivistössä maaliskuun alusta lähtien. Sensible Oy:n toteuttama kokeilu on nyt edennyt vaiheeseen, jossa matkustajatkin pääsevät automatisoidun ajoneuvon kyytiin. Koematkustajaksi on päässyt maanantaista 7.5. lähtien. Kokeilu jatkuu Kivistössä 11.7. saakka.

Pienikokoiset, sähkökäyttöiset Renault Twizyt liikkuvat muun liikenteen seassa. Ne tunnistaa paitsi hieman muista ajoneuvoista poikkeavasta ulkonäöstään, myös katolla olevasta vilkkuvalosta. Kyytiin mahtuu yksi koematkustaja kerrallaan ja kyyti on matkustajalle ilmainen. Ajoneuvon kyydissä on matkustajan lisäksi aina testi-insinööri.

Kivistöstä pilotti siirtyy heinäkuussa Espooseen ja elokuussa on vuorossa Hämeenlinna. HAMK on mukana kaikissa pilottikohteissa ja pilottien operointiin osallistuu HAMKista liikennealan opiskelija, projektiassistentti Otto Tarnanen. HAMKin projektipäälikkö on liikennealan lehtori Teppo Sotavalta.

Kivistössä itsenäisesti liikkuva ajoneuvo ajaa kahta reittiä
Twizyjen kyytiin pääsee Kivistössä kahdella ajoreitillä, jotka molemmat lähtevät Kivistön juna-aseman lähellä olevien linja-autopysäkkien edestä. Ajoneuvot kulkevat näillä reiteillä kolmena päivänä viikossa, maanantaista keskiviikkoon, klo 10-14 välillä. Ensimmäiset viikot ajetaan vain reiteistä pidempää, Kivistön reittiä, myöhemmin myös Keimolanmäen reittiä.

Tavoitat Twizyn tarkistamalla sen päivittäiset aikataulut hankkeen Twitter-tililtä @sensible4ltd, sekä menemällä Kivistön robottiauton pysäkille. Kaikki robottiautoa kesän aikana testanneet pääsevät osallistumaan kyselyyn ja kertomaan testimatkan kokemuksistaan.

Kartta ajettavista reiteistä, kuvia pilotista ja lisätietoja myös verkossa: http://sensible4.fi/aigo

Tervetuloa tutustumaan kesän robottiautopilotteihin!

Lisätietoja:
Teppo Sotavalta, projektipäällikkö, HAMK, 050 5938753, etunimi.sukunimi@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]