HAMKin verkostot ulottuvat Uuteen-Seelantiin - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMKin verkostot ulottuvat Uuteen-Seelantiin

HAMKin verkostot ulottuvat Uuteen-Seelantiin

22.05.2018 14:57

HAMK ja Hämeen liitto ovat aloittaneet pitkäaikaisen yhteistyön uusiseelantilaisen Waikaton alueen sekä siellä sijaitsevan tutkimuskeskuksen Wintecin kanssa.

WAIKATO-hankkeen tavoitteena on siirtää alueella olevaa erityisosaamista Hämeen elinkeinoelämän kehittämiseksi. Waikato on Uuden-Seelannin alue, jonka vahvuudet liittyvät biotalouteen, elintarviketuotantoon, hyvinvointiin ja matkailuun. Erityisiä yhteistyön fokusalueita ovat digitalisaatio ja sen hyödyntäminen kiertotaloudessa, maataloudessa ja matkailussa.

Yhteistyöhön osallistuu Hämeen liitto ja HAMK sidosryhmineen. HAMKin Älykkäät palvelut -tutkimusyksikkö ja Biotalouden tutkimusyksikkö ovat mukana koulutuksen, aluekehityksen ja tutkimuksen näkökulmasta.

Suomen vahvuus yhteistyössä on kiertotalouden osaamisessa, jonka kehittäminen on Uudessa-Seelannissa nyt kunnolla käynnistynyt.  Uusi-Seelanti puolestaan tarjoaa vahvaa digiosaamista. Wintecin tutkimuskeskuksella on tällä hetkellä käynnissä muun muassa edistyksellinen Health Village -hanke, jossa asukkaiden terveydentilan muutoksiin pystytään puuttumaan taloihin asennettujen huomaamattomien sensorien keräämän datan perusteella.  Sensoreilla muun muassa seurataan yksinasuvien vanhusten tai kroonisia sairauksia sairastavien tai kuntoutuksessa olevien asukkaiden päivittäisiä rutiineja, jolloin muutokset käyttäytymisessä antavat tiedon mahdollisesta muutoksesta terveydentilassa.

HAMKin tutkimuspäällikkö Heikki Ruohomaa on parasta aikaa Uudessa Seelannissa konsultoimassa kiertotalouden hankkeita. Huhtikuun lopussa tutkimuspäällikkö Gert Hattingh Wintecistä vieraili puolestaan Suomessa. Vierailuun kuului käynti Raisio Oyj:llä, missä Hattingh tutustui maatalousruokinnan optimointiin. Ohjelmassa oli myös käynti Fortumilla Riihimäellä, missä Hattinghille esiteltiin Suomen edistyksellistä biokaasuntuotantoa, lämmöntuotantoa, sekä muovinerotteluratkaisuja. Hattingh tutustui myös Mustialan robotisoituun navettaan.

Vierailun yhteydessä alettiin kartoittaa myös mahdollisuutta yhteiselle Hämeen ja Uuden Seelannin väliselle matkailuhankkeelle.  Matkailunedistämisratkaisuihin Hattingh perehtyi Hämeen liiton aluekehitysasiantuntijan Minna Takalan ja HAMKin Älykkäiden palvelujen Kirsi Sippolan kanssa.

Lisätietoja:
Vesa Salminen, Älykkäät palvelut -tutkimusyksikön johtaja, HAMK,  040 544 1577, etunimi.sukunimi@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]