Itseajavia autoja testataan Visamäessä liikenteessä 20.–31.8. - Hämeen ammattikorkeakoulu
Itseajavia autoja testataan Visamäessä liikenteessä 20.–31.8.

Itseajavia autoja testataan Visamäessä liikenteessä 20.–31.8.

17.08.2018 15:03

Hämeenlinnassa on nyt mahdollisuus lähteä itseajavan testiauton kyytiin maanantaista 20.8. alkaen. Autot liikennöivät Visamäen alueella arkisin klo 10 – 14 ja testiajot kestävät elokuun loppuun asti.

Sensible 4 Oy:n kehittämien autonomisten ajoneuvojen testit alkoivat toukokuun alussa Vantaan Kivistössä. Maanantaina 20.8. testit siirtyvät Hämeenlinnan Visamäkeen ja sen jälkeen autoja testataan Espoossa. Visamäen testiajoja operoi Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Sensible 4 Oy:n ja Kyyti Groupin kanssa.

Testiajoneuvot ovat kaksipaikkaisia automatisoituja Renault Twizy -autoja ja niitä on kaksi kappaletta. Testiautot ajavat Hämeenlinnassa Visamäessä kahteen suuntaan ajettavalla ajoreitillä Visamäen kampuksen/Innoparkin alueella Visakaarre – Visamäentie. Sähkökäyttöinen automaatti-Twizy ajaa muun liikenteen seassa Visamäen alueella. Sen tunnistaa katolla olevasta vilkkuvalosta ja poikkeavasta ulkonäöstään.

Twizyn seurana on tarvittaessa oma erillinen turva-auto ja sisällä molemmissa autoissa on aina testi-insinööri.

Automaattiauton testiajot liittyvät aIGO-hankkeeseen, jossa kehitetään kotimaista robottibussia. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevien talvitestien robottibussireittejä. Twizyyn on asennettu automaattista liikennettä palvelevaa laitteistoa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään. Twizy kulkee tyypillisesti 10-40 km/h nopeudella ja reagoi tarvittaessa muuhun liikenteeseen. Ensi talvena on tarkoitus kokeilla vastaavasti samoilla reiteillä Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla liikenteessä ensimmäistä kotimaista robottibussin prototyyppiä, joka on parhaillaan rakenteilla.

Hämeenlinnan Visamäen testiajot ovat osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa ovat mukana Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit, HAMK, LAMK ja TTY sekä Sensible 4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design ja Kyyti Group. Sensible 4 Oy tavoittelee globaalia markkinajohtajuutta erityisesti neljän vuodenajan automaattiajamisen saralla. Sensible 4:n osaaminen perustuu usean vuosikymmenen ulkorobotiikan tutkimukseen, jota on tehty Aalto Yliopistossa sekä Metropolia AMK:n koordinoimiin ajoneuvo- ja automaattibussihankkeisiin.

Sensible 4 Oy:n toimitusjohtaja Harri Santamala on paikalla Visamäessä maanantaina 20.8. klo 10 – 12.

Lue lisää: http://sensible4.fi/aigo

Lisätietoja Visamäen testiajoista:

Hämeenlinnan kaupunki, liikennesuunnittelija Maarit Haverinen, p. 03 621 4589

Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK, liikennealan lehtori Teppo Sotavalta, p. 050 593 8753

Lisätietoja aIGO –hankkeesta:

Sensible 4 Oy, toimitusjohtaja Harri Santamala, p. 040 334 1516

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]