Kymmenen kysymystä kaukopalvelusta - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kymmenen kysymystä kaukopalvelusta

Kymmenen kysymystä kaukopalvelusta

03.04.2018 09:28

Erityisesti opinnäytetyövaiheessa saattaa vastaasi tulla tilanne, ettei HAMKin kirjaston kokoelma enää riitä. Tällöin apuun tulee kirjaston kaukopalvelu. Keräsimme alle usein kysyttyjä kysymyksiä tästä vähemmän tunnetusta kirjaston palvelusta.

Mitä kaukolainaus oikein on: jos haluamani kirja löytyy vaikkapa Helsingin yliopiston kirjastosta, voinko tilata sen sieltä itse?

Kirjastot eivät lähetä aineistoa suoraan yksityisasiakkaille; sinun on siis käännyttävä oman kirjastosi puoleen, ja se toimii lainan välittäjänä. Kaukolainaus on kirjastojen välistä toimintaa: välitämme omille asiakkaillemme lainoja ja kopioita muista kirjastoista, ihan ulkomaita myöten.

Tilasin kaukolainan eilen – koska se saapuu?

Kaukolainan toimitusaika Suomesta on noin viikko, ulkomailta toimitus kestää noin 2-3 viikkoa. Loma-ajat vaikuttavat toimitusaikoihin.

Mitä kaukolaina maksaa?

HAMKin ja HAMIn opiskelijat ja henkilökunta saavat kaukolainat maksutta.

Miten monta kaukolainaa voin tilata?

Vaikka et joudu maksamaan kaukolainastasi, palvelu ei suinkaan ole ilmaista: maksamme paitsi postimaksut, usein myös itse laina tai artikkelikopio maksaa. HAMKin kirjasto maksaa lainan kulut puolestasi. Tästä syystä kaukolainojen määrä on rajattu n. kymmeneen per opiskelija – yleensä tuo määrä riittää tyydyttämään jopa opinnäytetyön tekijän tiedon nälän. Henkilökunnalle maksuttomia kaukolainoja toimitetaan ns. kohtuullinen määrä.

Kaikki kurssikirjat ovat lainassa – voinko tilata sen kaukolainaksi muualta?

Kaukolainaksi saat vain sellaista aineistoa, jota ei lainkaan löydy oman alueen kirjastojen kokoelmista (saatavana tai lainassa). Jos kaikki kirjat ovat lainassa, ei ole muuta keinoa kuin jättää varaus; kurssikirjoja on paljon ja ne kiertävät nopeasti, joten odotusaika ei ole pitkä.

En jaksaisi lukea väitöskirjaa ruudulta; voinko tilata sen kaukolainaksi perinteisenä kirjana?

Jos väitöskirja on saatavana avoimessa verkossa, emme tilaa sitä kaukolainaksi. Voit halutessasi tulostaa väitöskirjan verkosta; omaan käyttöön tulostaminen on sallittua.

Saako opinnäytetöitä kaukolainaksi?

Opinnäytetöiden lainauspolitiikan määrittelee lähettävä kirjasto. Yleensä kaukolainaus onnistuu, mutta joissakin tapauksissa opinnäytetyö saadaan vain ns. lukusalilainaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että työtä ei saa kotiin vaan se on luettava kirjastossa. Lukusalilainoja annetaan erityisesti silloin, kun opinnäytetyötä on olemassa vain yksi kappale.

Erityisesti uusista opinnäytetöistä saattaa olla olemassa vain sähköinen arkistokopio. Näitä emme saa kaukolainaksi: työt ovat luettavissa vain ko. korkeakoulun omassa verkossa, esim. kirjastossa.

Saanko artikkelin sähköisessä muodossa?

Artikkelit toimitetaan tulosteina tai valokopioina, siis perinteisessä paperimuodossa. Tekijänoikeudet ja lehtikustantajien määrittelemät käyttörajoitukset vaikuttavat myös kirjaston toimintaan.

Miksi kaukolaina ei näy tiedoissani, kuten muut lainani?

Kaukolainat eivät näy asiakastiedoissasi kahdesta syystä: 1) HAMKin kirjasto ei omista aineistoa, joten sitä ei liitetä kirjaston kokoelmaluetteloomme (HAMK Finna) ja 2) aineisto on lainassa HAMKin kirjaston nimissä.

Miten pitkä laina-aika on kaukolainalla – pitääkö minun uusia sitä?

Lähettävä kirjasto määrittelee laina-ajan, joka voi olla 2 – 4 viikkoa. Useimmiten laina-aika on 28 vuorokautta. HAMKin kirjastossa uusimme lainaa automaattisesti. Ilmoitamme sinulle heti, kun lainaa ei enää voida uusia.

Lisää tietoa kaukopalvelusta saat kampuskirjaston asiakaspalvelusta tai osoitteesta kirjasto.kaukopalvelu@hamk.fi.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]