Pohjoismainen maatiasviljaseminaari Mustialassa
Maatiaisviljojen viljely on kasvussa Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja niitä viljellään muuallakin Euroopassa. Nyt alan seminaari on saatu ensimmäistä kertaa Suomeen.
Pohjoismainen maatiaisviljaseminaari järjestetään Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksella 10.-12.7.2018. Seminaarissa keskustellaan maatiaisviljojen tulevaisuudesta, käytöstä ja merkityksestä ihmisille.
Artesaaniruoan valmistus on nopeasti kasvava trendi. Pieniä hapanjuurileipomoita on aloittanut toimintansa ja kotona leivotaan hapanjuurileipää aiempaa enemmän. Taustalla on halu syödä laadukkaista raaka-aineista tehtyä maukasta ruokaa. Hyvä maku ja hyvät leipomisominaisuudet ovat maatiaisviljojen tärkeimmät ominaisuudet. Maatiaisviljoja viljeltiin ja kehitettiin luonnonmukaisissa olosuhteissa satojen vuosien aikana. Ne ovat sopeutuneet suomalaisiin olosuhteisiin.
Suomessa harvinaisia
Luonnonvarakeskuksen Jokioisilla sijaitsevassa Elonkierron esittelypuistossa on mahdollista nähdä joitakin vanhoja viljakasveja. Maatiaisviljat eivät ole juuri kiinnostaneet viljelijöitä viimeisen sadan vuoden aikana. Syy on yksinkertainen, ne antavat paljon pienemmän sadon verrattuna moderneihin lajikkeisiin. Viljanjalostuksella on pyritty tuottamaan yhä isompia satoja, palvelemaan isoja myllyjä ja suurta ruokateollisuutta. Matkan varrella jalostuksessa on hukattu paljon asioita, muun muassa hyvä maku.
Maatiaisviljat eivät ole hyväksyttyjä lajikkeita eikä niillä ole omia nimiä. Maatiaisviljojen lisäksi on myös vanhoja kauppalajikkeita. Lajiketta, joka on tullut myyntiin ennen vuotta 1970 voidaan pitää vanhana, sillä on hyvä maku ja hyvät leipomisominaisuudet tallella.
Suomalaisia maatiaisviljoja kerättiin talteen muun muassa 1970- ja 1980-luvuilla. Niitä on tallella Pohjoismaisessa geenipankissa, ja itse asiassa suurin osa Pohjoismaisen geenipankin maatiaisviljoista on suomalaisia.
Lisätietoja:
Annika Michelson, lehtori, maaseutuelinkeinot, HAMK, 050 5745385, etunimi.sukunimi@hamk.fi
https://www.hamk.fi/nhcc
[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]