Tanskalaiset korjausrakentamisen opiskelijat vierailevat HAMKissa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tanskalaiset korjausrakentamisen opiskelijat vierailevat HAMKissa

Tanskalaiset korjausrakentamisen opiskelijat vierailevat HAMKissa

26.04.2018 08:46

Yhteistyö Hämeen ammattikorkeakoulun ja VIA Universityn välillä jatkuu kansainvälisen korjausrakentamisen opiskelijaprojektin merkeissä. Tanskalaiset opiskelijat ovat kuluvan viikon Hämeenlinnassa perehtymässä yhteiseen korjausrakentamisen kohteeseen.

Ryhmä HAMKin ja Via Universityn rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelijoita on kevään aikana työstänyt yhteistä korjausrakentamiskohdetta. Projektissa laaditaan rakennesuunnitelmat HAMKin kumppanikohteeseen Hämeenlinnassa.

Projekti käynnistettiin aiemmin keväällä, ja kumpikin ryhmä on tahoillaan valmistautunut vierailuviikkoa varten. Kevään aikana opiskelijat ovat saaneet tietoa korjausrakentamisessa huomioitavista fysikaalisista ilmiöistä, erilaisista rakenteiden vaurioista, energiatehokkuuden parantamisesta, talotekniikan saneerauksesta sekä sisäilman laadusta ja tutkimusmenetelmistä. Suomalaiset opiskelijat ovat toimitteet mittaustuloksia ja havaintoja kohteesta projektin lähtötiedoiksi Tanskaan.

Tanskalaiset opiskelijat ja opettajat vierailevat Hämeenlinnassa kuluvan viikon, jolloin opiskelijat ovat päässeet jatkamaan työskentelyä kasvokkain.

”Vaikka opiskelijat ovat tottuneet projektimuotoiseen työskentelyyn, on kansainvälinen yhteistyö heille uutta. Työskentely englannin kielellä ja yhteisten toimintatapojen muodostaminen haastaa opiskelijat. Vierailu Suomessa on ryhmälle tervetullut kokemus ja mieluisaa vaihtelua arkeen”, sanoo opettaja Oddur Trondheim Via Universitystä.

Opiskelijat saavat yhteistyöstä tiiviin kokemuksen korjausrakentamisprojektin suunnitteluvaiheesta ja siihen liittyvästä valmistelusta. Samalla he saavat esimakua kansainvälisestä yhteistyöstä. Rakennusalalla markkinat ovat laajentuneet Euroopan kokoisiksi ja monissa yrityksissä yhteistyötä tehdään vähintään Pohjoismaiden välillä.

Projektissa vaihdetaan myös kokemuksia kahden maan eri tavalla haastavista sääolosuhteista: tuulisessa Tanskassa suositaan tiili- ja teräsrakentamista, Suomen pakkaset ja vaihtelevat talvet ovat puolestaan uutta tanskalaisille.

Projektin lopputuloksena syntyvät rakennesuunnitelmat esitellään ja luovutetaan asiakkaalle. Suunnitelmat laaditaan kummankin maan viranomaissäädösten mukaisiksi.

HAMK ja VIA University ovat tehneet yhteistyötä pitkään eri muodoissa. Korjausrakentamisen projekti toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Seuraava kohde on Tanskassa Holstebron kaupungissa, jonne ryhmä Hamkin opettajia ja opiskelijoita on lähdössä syksyllä.

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]