Tavastia Events - Kanta-Hämeen tapahtumien uudet mahdollisuudet - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tavastia Events – Kanta-Hämeen tapahtumien uudet mahdollisuudet

Tavastia Events – Kanta-Hämeen tapahtumien uudet mahdollisuudet

19.06.2018 10:28

Hämeen ammattikorkeakoululla julkaistu Tavastia Events helpottaa kaikkien Kanta-Hämeessä tapahtumia järjestävien työtä. Portaali toimii avoimen datan periaatteella, jolloin tapahtumatietoja voidaan hyödyntää useissa sovelluksissa ja nettisivuilla.

Tavastia Events

Vasemmalta AvoinHäme-tutkimuspäällikkö Joni Kukkamäki, projektikoordinaattori Juha-Matti Torkkel, sovelluskehittäjä Juuso Saarinen ja web-kehittäjä Juuso Vakli.

Tavastia Eventsissä ei ole kyse pelkästä tapahtumakalenterista, vaan sen idea on huomattavasti kehittyneempi: kun tapahtumat syöttää kerran Tavastia Eventsiin, kuka tahansa voi sieltä hakea ne omiin kalentereihinsa, verkkosivuille, palveluihin tai jopa mobiilisovelluksiin. Näin yhdessä paikassa olevaa tietoa voidaan käyttää kymmenissä paikoissa eri tavoin. Tämän vuoksi tulevaisuudessa käyttäjien ei tarvitse syöttää tietoja enää useisiin paikkoihin.

Sama pätee tietojen muokkaamiseen. Kun tapahtuman tiedot muuttuvat, tietojen päivittäminen Tavastia Eventsiin riittää, sillä sitä kautta muutokset siirtyvät myös kaikille sitä hyödyntäville sivustoille ja palveluille. Tämä kaikki mahdollistaa sen, että Kanta-Hämeen pienetkin tapahtumat voivat saada huomattavasti laajemman näkyvyyden eri palveluissa.

Hyötyä monille
Tavastia Events pohjautuu Helsingin käyttöön tehtyyn Linked Events-toteutukseen, jota on jatkokehitetty koko maakunnan tarpeisiin.  Tavastia Eventsistä hyötyvät niin kaupungit, kunnat, yritykset, yhteisöt, yhdistykset, pientapahtumajärjestäjät kuin yksityishenkilöt ja se on täysin maksuton. Käytännön esimerkkinä projektikoordinaattori Juha-Matti Torkkel maalailee kuvaa kaupunkipyöristä.

”Eikö olisi kiva, jos tapahtumatiedot olisi mahdollista nähdä city-pyörän näytöltä ja pyöräillessä näkisit mitä tapahtumia ympärilläsi on? Aikaisemmin se ei ole ollut mahdollista. Ei ole ollut olemassa mitään palvelua, mistä tiedot olisivat noudettavissa näytön sovellukseen – nyt on!”

Tavastia Events -portaali on lisäksi omiaan luomaan käyttömahdollisuuksia matkailun kehittämiseen. Jo pelkästään verkosta löytyvä yhtenäinen tapahtumakalenteri auttaa matkailijoita tekemään päätöksiä. Yksi hyödyntämisesimerkki on hotellien varauspalvelut, jotka pystyvät käyttämään tapahtumatietoja näyttääkseen asiakkaalle varauspäivien ajaksi alueen tapahtumat. 

Portaalille on ollut tunnistettu tarve jo pitkään, sillä Kanta-Hämeen tapahtumatiedot ovat hajautuneet eri paikkoihin. Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Minna Takala kertoo nähneensä tarpeen jo muuttaessaan takaisin Hämeenlinnaan 2010. 
”Kaikki kivan oloiset tapahtumat jotka löysin, olivat jo menneet”.

Kuntaliitto mukana palvelun levityksessä
Alusta on luotu ilman myynnillisiä taka-ajatuksia ja sen tarkoituksena on luoda kaikille alueen yrittäjille ja toimijoille yhdenvertaiset mahdollisuudet saada näkyvyyttä tapahtumalle ja näin kehittää liiketoimintaa. Sen tavoitteena ei ole korostaa itseään ja sen käyttäjät saavatkin täyden näkyvyyden. Tapahtumien syöttäminen on tehty helpoksi ja yksinkertaiseksi. Alustaa halutaan myös kehittää jatkuvasti palvelemaan käyttäjien tarpeita mahdollisimman hyvin. Käyttäjiä kannustetaan jättämään rohkeasti palautetta ja kehitysehdotuksia, joihin reagoidaan nopeasti. 

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Mikko Malmgrenin mukaan Tavastia Eventsin kaltaisella palvelulla on kysyntää myös muualla, ja Kuntaliitto on auttamassa palvelun levityksessä. Malmgren uskoo, että yhdessä kehitystyössä mukana olevien kanssa palvelu pystyttäisiin levittämään mahdollisimman useaan maakuntaan sekä rutiininomaiseen käyttöön tapahtumamaailmassa.

Kiinnostus heräsi
Tunnelma Tavastia Eventsin julkaisutilaisuuden oli myönteinen ja innostunut. Osallistuneet näkivät palvelun potentiaalin ja suunnittelivat syöttävänsä tapahtumansa näkyviin hetimmiten.

Suurin huolenaihe oli sivuston valvominen, koska periaatteessa kuka tahansa voi syöttää tapahtuman palveluun. Minna Takalan mukaan on kuitenkin todettu, että huoli on turhaa, sillä väärinkäytöksiä tapahtuu erityisen vähän ja sivua valvotaan ahkerasti ylläpidon toimesta. Lisäksi palvelun käyttäjät voivat tehdä ilmoituksen laittomasta tai virheellisestä tapahtumasta.

Tavastia Events on tehty osana AvoinHäme -hanketta, jota hallinnoi Hämeen ammattikorkeakoulun Älykkäät Palvelut -tutkimusyksikkö. Hankkeen tavoitteena on luoda edellytyksiä avoimen datan hyödyntämiselle liiketoiminnassa. Hanke on käynnissä lokakuuhun 2019 saakka. Portaali ei lopu hankkeen päättymiseen, vaan sen ylläpitoa jatketaan.

Lisätiedot:
Juha-Matti Torkkel, projektikoordinaattori, Älykkäät Palvelut -tutkimusyksikkö, HAMK, 050 502 2040, etunimi.sukunimi@hamk.fi
Lue lisää: http://tavastiaevents.fi/

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU