Tekniikan teemapäivässä rakennettiin ja koekuormitettiin siltoja - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tekniikan teemapäivässä rakennettiin ja koekuormitettiin siltoja

Tekniikan teemapäivässä rakennettiin ja koekuormitettiin siltoja

22.03.2018 15:03

Kahdellakymmenellä Hämeenlinnan Kaurialan lukion tekniikan linjan opiskelijalla oli hieman erilainen maaliskuinen koulupäivä. Ensimmäisen vuoden opiskelijat viettivät tiedekurssiinsa kuuluvaa tekniikan teemapäivää Hämeen ammattikorkeakoulun Ohutlevykeskuksessa.

HAMKissa jo neljännen kerran järjestetyn toimintapäivän aikana lukio-opiskelijat saivat käytännön esimerkkien kautta huomata matematiikan ja fysiikan olevan insinöörin arkea. Neljä opiskelijaryhmää rakensi suunnitelmiensa mukaiset sillan pienoismallit puusta ja metallista, minkä jälkeen he testasivat niiden kestävyyttä.

Työkalujen kanssa hääräili yhtä paljon poikia ja tyttöjä. Pitkän matematiikan opettajana ja tiedelinjan koordinaattorina Kaurialan lukiossa toimiva Sakari Salonen kertoo, että tiedelinjan opiskelijoiden sukupuolijakauma näyttää samalta. Hänen mukaansa pääosa opiskelijoista suuntaa jatkossa joko tekniikan alalle, opiskelemaan lääketiedettä tai sovellettuja luonnontieteitä.

Tulevia tekniikan ammattilaisia opastanut tutkimusassistentti Blerand Greiçevci Ohutlevykeskus-tutkimusyksiköstä kertoo päivän yhdistävän hyvin ajattelua, suunnittelua ja käytännön työtä. Lukiolaiset oppivat paljon materiaalien käyttäytymisestä jo yhden päivän aikana.

Tekniikka tutuksi HAMKin kesäopinnoissa

Moni teemapäivään osallistunut aikoo olla mukana myös kesän opinnoissa. Toisen asteen opiskelijoille suunnattu KesäHAMK -teemaviikko järjestetään jälleen ensi kesänä. HAMKin Teknologiaosaamisen yksikön tarjoamissa opinnoissa ideana on tutustua tekniikkaan itse tekemällä ja kokeilemalla. Viikko on pikakurssi tuotekehitykseen, suunnitteluun ja materiaalien testaamiseen laboratoriokokeiden avulla. KesäHAMK-opinnoissa tutustutaan myös 3D-teknologiaan ja robotiikkaan.

HAMKin Ohutlevykeskus-tutkimusyksikkö edistää ammattikorkeakoulun ja teollisuuden välistä yhteistyötä. Se tekee soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä sekä linkittää yrityksiä yhteen koulutuksen ja opiskelijoiden kanssa.

Teksti: Sanna Tapiolaja kuvat: Leena Koskimäki

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]