Tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen sai keksijäpalkinnon - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen sai keksijäpalkinnon

Tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen sai keksijäpalkinnon

26.04.2018 15:42

HAMKin bio- ja elintarviketekniikan tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen on saanut 5000 euron apurahan yrityksensä Ekokamu-alipainebiojäteastian kehittämisestä.

HAMKin bio- ja elintarviketekniikan koulutuspäällikkö, tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen on saanut Ekokamu-yhtiönsä tuotteistamasta Ekokamu-biojäteastiasta 5000 euron keksijäapurahan. Ekokamu-biojäteastian toiminta perustuu integroituun ilmapumppujärjestelmään, jonka avulla biojätteen pilaantuminen ja haiseminen estetään.

Suomalaisten keksijöiden tukisäätiön palkinto myönnettiin Pakariselle henkilökohtaisesti alipainebiojäteastian kehittämiseen ja tuotteistamiseen. Apuraha jaettiin Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 26.4. järjestetyssä World Intellectual Property Day -tapahtumassa.

”Ekokamun idea on olla niin esteettinen, siisti ja hajuton biojäteastia, että sitä voidaan säilyttää näkyvissä keittiössä”, kuvaa Annukka Pakarinen kehittämäänsä tuotetta.

Suomalaisten keksijöiden tukisäätiö perustelee apurahan myöntämistä Pakariselle seuraavasti: Keksintö on uusi innovatiivinen ratkaisu kierrättämiseen. Sillä on globaalit markkinat, eikä valitulla markkina-alueella ole juurikaan kilpailua. Keksintö on myös sovellettavissa useille eri toimialoille.

Suomalaisten keksijöiden tukisäätiö myöntää vuosittain apurahan noin kymmenelle keksijälle. Pakarisen saama apuraha menee tuotteen prototyypin kehittämiseen.

Menetelmää tutkittiin HAMKissa

Ekokamu-biojäteastian menetelmä perustuu biologiseen mekanismiin, jossa säädellään biojätteissä elävien mikrobien toimintaa. Kun jäteastiasta poistetaan lähes kaikki happi, happea tarvitsevat mikrobit, kuten homeet ja hajottajamikrobit, estyvät toimimasta. Samalla luodaan anaerobiset olosuhteet, joissa mm. maitohappobakteeri toimii ja tuottaa maitohappoa. Maitohappo hapattaa orgaanisen aineksen, laskee pH:ta ja lisää jätteen säilymistä. Astiaan ei tällöin synny ylimääräistä nestettä tai hajua.

Ekokamu hyödyntää HAMKissa vuonna 2016 päättyneen Fiksu biojäte -hankkeen tutkimustuloksia. Uudenlaisen biojätteenkäsittelylaitteiston ja -menetelmän ovat patentoineet Annukka Pakarinen ja projektitutkija Jarkko Nummela HAMKista. Ekokamu tuotteena syntyi, kun Pakarinen lähti kehittämään sitä eteenpäin.

Tuotteen asiakasprototestaus on juuri alkanut ja koemarkkinointi alkamassa kesällä.

”Ihminen tuottaa noin 60 kiloa biojätettä vuodessa ja joka toinen ei vieläkään kerää sitä talteen. Suuria aluekohtaisia eroja toki löytyy. Suomessa on tehty isoja investointeja biojätelaitoksiin, joille olisi hyvä saada lisää raaka-ainetta”, sanoo Pakarinen.

Kun biojätteen pilaantumista hidastetaan ja hajuhaitta saadaan pois, voisi se osaltaan tehostaa myös taloyhtiöissä tapahtuvaa biojätteen keräystä ja pidentää jäteastioiden tyhjennysväliä.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU