Uudistuva hevostalous -hanke päätökseen - Hämeen ammattikorkeakoulu
Uudistuva hevostalous -hanke päätökseen

Uudistuva hevostalous -hanke päätökseen

21.11.2018 09:59

Hevonen

Suomen hevostaloutta selvittänyt kolmevuotinen hanke on päättynyt. Selvityksissä kerätty ja hevosalan tulevaisuutta luotsaava materiaali on nyt vapaasti luettavissa. Hankkeessa selvitettiin alan yrittäjyyttä ja tulevaisuuden trendejä.

Yhteiskunnallisesti vaikuttava hevosala -seminaari kokosi 16.11. yli sata osallistujaa Tampereelle, ja tavoitti verkon välityksellä lähes saman verran etäosallistujia. Seminaari oli päätös kolmivuotiselle valtakunnalliselle Uudistuva hevostalous -hankkeelle, joka on kuluneen kolmen vuoden aikana nostanut esille tulevaisuuskeskusteluja ja hevosyrittäjyyttä.

Seminaarin luentomateriaalit löytyvät hankkeen kotisivuilta.

Tilaisuudessa julkistettiin Uudistuva hevostalous -julkaisu, joka kokoaa yhteen artikkeleita hevosalan vaikuttavuudesta, hevosyrittäjyydestä, mielikuvista ja viestinnästä. Artikkelit on alun perin julkaistu HAMK Unlimited -julkaisuportaalissa vuosien 2017–18 aikana. Lisäksi julkaisussa on täydentäviä, ennen julkaisemattomia kirjoituksia. Taustamateriaalina kokoelmalle ovat keväällä 2017 tehdyt Hevosyrittäjyys- ja Hevosalan mielikuvat -kyselyt.

Hämeen ammattikorkeakoulun, Hippoliksen ja Luonnonvarakeskuksen tiedonvälitys- ja yhteistyöhankeen Hevosyrittäjäuutiset-verkkoluentoja on voinut maksutta seurata tilaisuuksissa paikan päällä, livelähetyksinä tai videotallenteina. Kuukausittaiset uutiskirjeet ja yrittäjätarinat ovat nostaneet esille suomalaista hevoselinkeinoa. Materiaaleihin voi tutustua kotisivuilla www.hippolis.fi/uusihevostalous ja Uudistuva hevostalous-YouTube-kanavalla.

Hankkeen aikana todettiin muun muassa, että kaupungistuminen muuttaa hevosten sijoittumista ja omistusta. Samalla ala uudistuu: tulevaisuudessa yritystoimintamuodoista lisääntyvät muun muassa hevosavusteinen toiminta, hevosten hoitopalvelut, matkailu- ja vaellustoiminta sekä karsinapaikkojen vuokraus- ja täysihoitopalvelut. Noin 28 prosenttia hevosyrittäjistä aikoo laajentaa toimintaansa seuraavan viiden vuoden aikana. Eniten laajennussuunnitelmia on Etelä-, Pohjois- ja Lounais-Suomessa, erityisesti uusilla yrittäjillä.

Hankkeen laajaan ja paljon tietoa sisältävään julkaisuun voi tutustua maksutta tästä linkistä.

Uudistuva hevostalous -hanke rahoitettiin EU:n maaseuturahastosta, Manner-Suomen maaseudun kehitysohjelmasta. Hankkeen päätoteuttaja oli Hämeen ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja:

Terhi Thuneberg, lehtori, hevostalous, HAMK, 050 574 5397, terhi.thuneberg@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]