Visamäessä testataan elokuussa liikenteessä itseajavia autoja - Hämeen ammattikorkeakoulu
Visamäessä testataan elokuussa liikenteessä itseajavia autoja

Visamäessä testataan elokuussa liikenteessä itseajavia autoja

11.06.2018 11:16

Ajoneuvojen testit alkavat Hämeenlinnan Visämäessä elokuussa, kyytiin pääsee elokuun loppupuoliskolla.

aigo_kuva550x230

Twizy-auton tarkempaa reitin suunnittelua tehtiin Visamäen maastossa 1.6. Hämeenlinnan kaupungin johdolla. Kuvassa vasemmalta Otto Tarnanen, Maarit Haverinen, Sami Paavilainen ja Aku Kyyhkynen (autossa).
Sensible 4 Oy aloitti kehittämänsä autonomisten ajoneuvojen testit Vantaan Kivistössä toukokuun alussa ja elokuussa testit siirtyvät Hämeenlinnan Visamäkeen. Testiajoneuvoja on kaksi ja ne ovat kaksipaikkaisia automatisoituja Renault Twizy -autoja. Hämeenlinnalaisilla on mahdollisuus lähteä testiauton kyytiin elokuun kahdella viimeisellä viikolla.

Visamäen testiajoja operoi HAMK yhteistyössä Sensible 4 Oy:n ja Kyyti Groupin kanssa. Sähkökäyttöinen automaatti-Twizy ajaa muun liikenteen seassa Visamäen alueella. Sen tunnistaa katolla olevasta vilkkuvalosta ja poikkeavasta ulkonäöstään. Twizyn seurana on tarvittaessa oma erillinen turva-auto ja sisällä molemmissa autoissa on aina testi-insinööri.

Automaattiauton testiajot liittyvät aIGO-hankkeeseen, jossa kehitetään kotimaista robottibussia. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevien talvitestien robottibussireittejä. Twizyyn on asennettu automaattista liikennettä palvelevaa laitteistoa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään. Twizy kulkee tyypillisesti 10–40 km/h nopeudella ja reagoi tarvittaessa muuhun liikenteeseen. Ensi talvena on tarkoitus kokeilla vastaavasti samoilla reiteillä Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla liikenteessä ensimmäistä kotimaista robottibussin prototyyppiä, joka on parhaillaan rakenteilla.

Elokuun lopulla Twizyä testataan Visamäen kampuksen/Innoparkin alueella kahteen suuntaan ajettavalla ajoreitillä Visakaarre-Visamäentie.

Hämeenlinnan Visamäen testiajot ovat osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa on mukana Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit, HAMK, LAMK ja TTY sekä Sensible 4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design ja Kyyti Group.

Sensible 4 Oy tavoittelee globaalia markkinajohtajuutta erityisesti neljän vuodenajan automaattiajamisen saralla. Sensible 4:n osaaminen perustuu usean vuosikymmenen ulkorobotiikan tutkimukseen, jota on tehty Aalto Yliopistossa sekä Metropolia AMK:n koordinoimissa ajoneuvo- ja automaattibussihankkeissa.

Lue lisää: http://sensible4.fi/aigo

Lisätietoja:
Visamäen testiajoista:
Maarit Haverinen, liikennesuunnittelija, Hämeenlinnan kaupunki, 03 621 4589
Teppo Sotavalta, liikennealan lehtori, HAMK, 050 593 8753

aIGO –hankkeesta:
Harri Santamala, toimitusjohtaja, Sensible 4 Oy, 040 334 1516 

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]