Ennakoitua parempi sato – Mustialassa esillä kasvukauden tulokset - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ennakoitua parempi sato – Mustialassa esillä kasvukauden tulokset

Ennakoitua parempi sato – Mustialassa esillä kasvukauden tulokset

03.10.2019 09:30

Tuloksista ja erilaisista viljelykokeiluista kerrotaan Kasvukauden tulokset -seminaarissa Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla torstaina 10.10.2019.

Talousviljelyn satotulokset ovat yllättäneet myönteisesti Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksen opetus- ja tutkimusmaatilalla nyt, kun eri lajien puinnit ovat hieman yli puolessavälissä. Tuloksista ja erilaisista viljelykokeiluista kerrotaan Kasvukauden tulokset -seminaarissa Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla torstaina 10.10.2019.

Mustialassa on meneillään luomuun siirtymisen toinen vuosi ja oletuksena oli satotason lasku. “Hyvää satoa selittää hyvä kasvukausi, mutta tulos yllätti silti positiivisesti”, toteaa maaseutuelinkeinojen koulutuspäällikkö Jukka Korhonen Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Opetus- ja tutkimusmaatilalla on viljelty kuluneella kasvukaudella nurmea, leipä- ja rehuviljaa, härkäpapua sekä rehumaissia. Talousviljelyn ohella maatilalle oli perustettu lukuisia kasvinviljelyn kokeita ja kokeiluita. Kokeissa oli mukana nurmiviljelyn erikoisuuksia, laiduntamisen kaistakokeiluja, erilaisten kalvojen alle kylvettyä rehumaissia, viljojen laji- ja lajikekokeita, maatiaiskasveja, luomulannoitus- ja rikkakasvikokeita sekä pölytyskaista ja pieni luomulannoitettu perunamaa. Kasvukaudelta tehtiin havaintoja mm. droonilla sekä erilaisilla digitaalisilla työkaluilla. Kokeisiin voi tutustua täällä.

Viljaruuduilla oli havaittavissa merkittäviä eroja. On selvää, että pelkkä kasvuston tutkiminen ei yksin riitä. Juurimassalla ja maan kasvukunnolla on suuri merkitys etenkin ääriolosuhteissa, joita ilmastonmuutos aiheuttaa. 

“Kuluneen kesän kokeilut ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja ne antavat ideoita niin luomu- kuin tavanomaiseen viljelyyn. Tulosten analysointi on meneillään, mutta tilaisuudessa päästään kuulemaan alustavia tuloksia ja hyviä vinkkejä tuotantoon”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Outi Vahtila HAMKista.

Kutsu: Kasvukauden tulokset -seminaari

Seminaarissa esitellään koe- ja kokeilutoiminnan sekä talousviljelyn tuloksia sekä kuullaan yhteistyökumppanien näkemyksiä. Tapahtuma alkaa kello 12 Vanhan opiston juhlasalissa (Mustialantie 105, Tammela). Seminaaria voi seurata myös livelähetyksenä.

Seminaari on osa kolmevuotista Luomussa vara parempi –yhteistyöhanketta, jonka toteuttajina toimivat Luke, ProAgria Etelä-Suomi, Koulutuskeskus Salpaus sekä Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeen tavoitteena on edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä. Mustiala on avoin luomututkimusalusta, jossa tutkimuksen, neuvonnan, koulutuksen sekä yritysten yhteistyö konkretisoituu.

Lisätietoja:
Outi Vahtila
projektipäällikkö, Luomussa vara parempi -hanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 0500-121261
outi.vahtila@hamk.fi

Luomussa vara parempi -yhteistyöhanke

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toteuttaa yhteistyössä LUKEn, ProAgria Etelä-Suomen ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa Luomussa vara parempi – hankkeen (2019-2021). Rahoituslähteenä on EU-osarahoitteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014-2020). Hankkeen tavoitteena on edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU