HAMK sai ministeriöltä 860 000 euroa hiilen sitomisen tutkimukseen - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK sai ministeriöltä 860 000 euroa hiilen sitomisen tutkimukseen

HAMK sai ministeriöltä 860 000 euroa hiilen sitomisen tutkimukseen

18.03.2019 14:55

CARBON 4.0 -hanke yhdistää HAMKin neljä tutkimusyksikköä.

Hämeen ammattikorkeakoulun hankehakemus menestyi, kun opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi ammattikorkeakouluille harkinnanvaraista valtionrahoitusta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI).

HAMKille myönnettiin 860 000 euron rahoitus CARBON 4.0: Analysis and utilization of biological data in complex carbon ecosystems -hankkeelle.

– Arvioinnit tehtiin ulkomailla kansainvälisten asiantuntijoiden voimin. Menestyminen toisessa peräkkäisessä erittäin kilpaillussa strategisen rahoituksen haussa on vahva osoitus, että HAMKista löytyy vahvaa tutkimusosaamista, tutkijayliopettaja Iivari Kunttu sanoo.

– HAMKissa on osaamista johdettu tavoitteellisesti jo pitkään ja se näkyy tässä. On hienoa, että pitkän tähtäimen työ omien painopisteiden mukaisen tutkimustoiminnan kehittämiseksi palkitaan, iloitsee HAMKin rehtori-toimitusjohtaja Pertti Puusaari.

Hanke kehittää HAMKin yhden keihäänkärkialueen eli digitaalisen biotalouden tutkimusta.

– Tutkimus kohdistuu hiilen sitomisen menetelmiin biologisissa prosesseissa.  Tällä on suuri merkitys, kun hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ruoan tuotannossa on esillä.  HAMKin tutkimuksen  viitekehityksenä on biotalouden prosessien digitalisointi.  Datan keruu, sen hyödyntäminen ja digitaalinen päätöksenteko kulkevat biotalouden rinnalla, tutkijayliopettaja Iivari Kunttu kertoo.

– Meillä on vahvaa substanssiosaamista sekä erittäin hyvä verkosto, jossa on mukana isoja yrityksiä sekä arvostettuja kansainvälisiä tutkimuskumppaneita. Näiden pohjalta lähdemme toteuttamaan tätä tutkimusta, Kunttu sanoo.

CARBON 4.0 -hanke alkaa kesän jälkeen. Hanke yhdistää HAMKin neljä tutkimusyksikköä. HAMK Bio tuo hankkeeseen vahvan biotalouden substanssiosaamisensa ja hyödyntää tutkimusinfrastruktuuria muun muassa Mustialassa ja Lepaalla. HAMK Smart vastaa datan analysoinnista, tulkinnasta ja koneoppimisen menetelmien kehittämisestä ja HAMK Tech puolestaan anturoinnista ja datan keruusta. HAMK Edu tekee toimintatapatutkimusta, miten oppimisprosessi ja vuorovaikutusprosessi rakennetaan onnistuneesti näin isossa hankkeessa.

Ministeriö myönsi harkinnanvaraista TKI-rahoitusta nyt toista kertaa. HAMK menestyi myös ensimmäisellä rahoituskierroksella Biotalous 4.0 -hankehakemuksellaan, joka sai syyskuussa 900 000 euron avustuksen. Biotalous 4.0 -hanke alkoi vuoden alussa.

Lisätietoja:

Iivari Kunttu
tutkijayliopettaja, HAMK Smart
Puh. +358504622692
iivari.kunttu@hamk.fi

[addthis tool=”addthis_sharing_toolbox”]