HAMK sai vetovastuun seitsemästä maakunnalle tärkeästä hankkeesta - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK sai vetovastuun seitsemästä maakunnalle tärkeästä hankkeesta

HAMK sai vetovastuun seitsemästä maakunnalle tärkeästä hankkeesta

12.06.2019 09:35

Hämeen ammattikorkeakoulun rooli on erittäin merkittävä Kanta-Hämeen hankkeissa, joita rahoitetaan Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta 2014–2020.

Hämeen liiton maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi maanantaina 10. kesäkuuta rahoitettavaksi 12 hanketta, joista peräti seitsemän päätoteuttaja on HAMK.

HAMKin vastuulla olevien hankkeiden yhteenlaskettu rahoitusosuus on noin 1,339 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Kanta-Hämeen maakunnan hankkeita rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta yhteensä noin 1,954 miljoonalla eurolla.

Hämeen liiton maakunnan kehittämisjohtaja Marko Mälly perusteli rahoitettavien hankkeiden valintaa sillä, että ne toteuttavat hyvin maakuntaohjelman ja maakunnan älykkään erikoistumisen strategian tavoitteita, erityisesti luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä bio- ja kiertotaloutta.

HAMK Bio -tutkimusyksikkö koordinoi kehitysrahaston rahoittamista hankkeista kahta, jotka ovat LUO Net GOES International sekä Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä.

”Molemmissa rakennetaan alueelle pitkäjänteistä toimintaa tiekartta-ajatuksen avulla. LUO Net GOES International -hanke tulee edistämään myös alueen kansainvälisyyttä muun muassa järjestämällä kansainvälisen soveltavan tieteen konferenssin älykkään biotalouden otsikon alle ja rakentamalla ympäristömonitorointiin keskittyvää hyvin alkanutta yhteistyötä mm. Uudessa-Seelannissa sijaitsevan Waikato-yliopiston kanssa. On hienoa olla taas edistämässä Kanta-Hämeen alueen kestävää biotaloutta”, HAMK Bio -tutkimusyksikön johtaja Annukka Pakarinen sanoo.

HAMK Bio -tutkimusyksikön yhteistyökumppaneina näissä hankkeissa ovat muiden muassa Luonnonvarakeskus Luke, Suomen ympäristöopisto Sykli, Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema, Hevosalan osaamiskeskus Hippolis ja Forssan seudun Hippos.

Rahoitettavat hankkeet

Maakunnan yhteistyöryhmä rahoittaa Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta 2014–2020 seuraavia hankkeita, joissa päätoteuttajana on HAMK. Hankkeiden esittelytekstit on koonnut Hämeen liitto.

  • LUO Net GOES International(369 787 €): Hankkeessa vahvistetaan biotalouden toimintaympäristöä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä kansainvälisessä kontekstissa.
  • Western Lakeland Kanta-Häme(269 276 €): Hakkeessa kehitetään pk-yritysten liiketoimintaa, vahvistetaan Tavastia brändiä ja jatkokehitetään Gotavastia.fi-verkkosivuja. Hanke koordinoi Visit Finlandin Western Lakeland -toimintaa Hämeessä ja edistää vastuullista matkailua.
  • 5G START (157 500 €): Hanke aloittaa 5G:n hyödyntämiseen liittyvän kehitys- ja tutkimustyön maakunnan elinkeinojen tukemiseksi.
  • VATTU – Valmistavan teollisuuden virtuaaliset tuotteet(HAMK, 111 750 €): Hankkeessa tuotetaan ja jalkautetaan uutta tietoa yritysten mahdollisuuksista hyödyntää pelimoottoriteknologiaa omassa tuotannossaan ja toiminnassaan.
  • Yhteistyörobotit – Robotiikan toinen sukupolvi(HAMK, 165 828 €): Tavoitteena on tukea Hämeen maakunnan teknologiateollisuuden yritysten kilpailukykyä edistämällä yhteistyörobotiikan käyttöönottoa, yritysten tuotantomenetelmien kehittämistä ja kokeilu- ja innovaatiotoiminnan lisääntymistä.
  • Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä(HAMK, 154 589 €): Hankkeessa yhdistetään hevosmatkailu osaksi alueen luontoaktiviteetteja ja ruoka- ja matkailupalveluja yrittäjien välisiä verkostoja, yhteistyötä ja markkinointia lisäämällä.
  • Häme Design Factory(HAMK, 110 222 €): Tavoitteena on rakentaa maakuntaan innovaatioalusta, jonka toimintoja tulee saataville Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Forssaan. Tarkoituksena on kehittää ammattikorkeakoulun ja alueellisten pk-yritysten yhteistyötä, mahdollistaen näin yritysten kasvua.